Follow if you like

Apr 15, 2011

Dah kata... jangan derhaka...

Kek lagi kan... kenapalah tuan rumah ni asyik buat kek aje kan... aiii... tak puas2 makan kek.. ini lah kalau asyik dok selongkar dapur orang pas tu tak dapat nak kawal nafsu.. terpaksa lah tanggung akibatnyer.... mana lah tak tergodanyer dok tengok kek yg gebu dan montok2 tu kan... mmg kecur liur dibuatnyer...


Ini adalah hasil sekodeng dari dapur ke dapur... fuhh!.. meleleh leleh air liur jatuh.. kedetik.. keditik.. atas keybord... nasib baik tak de orang nampak.. aii... boleh jatuh saham.. kalau masih anak dare lah kan... Masa singgah dapur yatie hari tu nampak yatie buat kek ni.. yatie kata sedap! pas tu singgah pulak dapur izah... aii... Izah pun kata sedap! glup!... telan air liur... dah dapat rasa dah... tapi cuma bayangan aje le...




Hari tu suami ita dah kata dah... aii tok sah buat kek lagi lah... dah tak larat nak bagi perabis... perut dah nak naik meletup!.. hahaha.. tapi bila dia tak de semalam aii... kita godek2 jugak kek ni sesorang... pulak jiran sebelah ada pulak bagi ita kerepek ubi.. aiii... ni boleh buat alasan nak balas pinggan kakak sebelah...hahaha padahal... dah tak tahan nak merasa kek ni...

Bila dah masak aii... sedapnyer bau!... bila lah dapat potong... tak sabar nak merasa... tak sempat sejuk suami ita pun balik... alamak!!... *^^*
aiik!! buat kek lagiii.... cepat2 ita kata sedap! cer rasa... cer rasa... emmm... mmg sedap lah!.. lembut... halus aje rasa kek ni.. manis2 sikit dan terasa masam2 sikit buah apple tu...


Ita ada ubah sikit resepi ni.. alah kita tokok tambah cikit aje... saje je nak bagi lawo... yaaa... adooo... tapi sedap pulak.. kira kena jugak lah kan gubahan derhaka dari ita ni... sedap bila tergigit cip coklat dan crumble yg rangup tu.. marvolouss... gituuu... cer... cuba... cer.. cuba...

Terima kasih pada yani.. penyumbang kek yg sedap ni... tapi ita dah tukar pulak nama kek ni yani.. supaya mudah ita nak ingat balik nanti... boleh kan??? Terima kasih juga kepada Yatie dan Izah juga yg berjaya mengoda ita dgn kegebuan kek mereka...






APPLE CIP CRUMBLE CAKE
Olahan dari resepi : APPLE CAKE
By: Yani
sumber : Yatie dan Izah

Bahan-bahan ( 18x18 cm )

1 biji epal
100g mentega-suhu bilik
80g gula halus + 2 sudu besar gula
2 biji telur
100ml fresh cream/whipping cream
150g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder

CIP CRUMBLE
75 gm tepung gandun
35 gm butter tampa garam
35 gm gula
35 gm cip coklat - klu nak lebih boleh tambah


Putar gula, mentegar dan tepung sehingga rata dan menjadi seperti serbuk. ( ramas pakai tangan pun boleh)Setelah itu masukkan cip coklat dan gaul rata.


Cara-cara

Bersih dan kupas kulit epal. Potong kecil-kecil lebih kurang 3mm. Gaulkan dengan 2 sudu gula. Kemudian masak sehingga epal jadi lembut. Atau boleh juga masuk ke dalam microwave. Panaskan selama 3 minit.
Pukul mentega sehingga jadi bentuk krim. Kemudian masukkan gula, pukul sehingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil dipukul.
Lepas itu, masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
Kemudian masukkan tepung yg telah diayak dengan baking powder. Kacau sehingga sebati.
Akhir sekali masukkan epal+air (air yg keluar dr epal). Kacaukan.
Lepas tu masukkanlah ke dalam loyang.
Akhir sekali taburkan serbuk cip crumble tadi di atas kek.
Bakar selama 35 minit dengan suhu 180C


13 comments:

kak ina kl said...

nampak menggiurkan bila pandai ambil gambar..

cik cek said...

Kalau tgk gambonya je kakcek dah jatuh cinta...nak berguru la ngan Ita cantiknya teknik amik gambo ...ada seninya....Wah! mesti senyum sampai telinga tu...he he...kak cek nak sepotong la kek ....

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

bukan jer ita yang terliur..kita pun sampai ngences air liur kat keyboard tengok kek tu..memang memang CANTIK...(jap ..nak lap air liur ni)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

makkk aiiiiii!!! berdesup peginya ita dok mengupdate blog hari ni......... termengah2 kita mengejor... hehehe.. blog sendirik tak sempat nak update... tapi blog ita wajib singgah tiap jam... kot2 ada n3 terbaru... wakakakaka....

K.Nor said...

ishhh nampak lg sedap kek apple ni.. pandai ita derhaka.. nanti nak simpan resipi ni dulu ya.. dolu2 kan kek ni la kek kegemaran k.nor.. suka buat sbb rasanya lembut dan sedap.. k.nor combine apple merah dan apple hijau time buat tu baru ada rasa masam2 manis .. masuk list dulu la ita ya.. thanks

Mas said...

perhhhh...sedappnya kek epal tu....
dehaka menyedappkan tak pe kak..he..he...
meh tukar kek ngan mas...mas buat kek durian tau...

Yatie said...

Assalamualaikum Ita,
Fulamak cantik betullllll kek epal Ita ni....yatie bab hias2 mmng tak pandai....simple mimple jek...sedapkan kek ni...Yatie suka rasa masam manis kek tu..sedap sngt..
= arini Yatie masak asam pedas Singapura ikan pari...yatie copy resepi kat sini...sedap ada kerisik...tak n3 lagi...hehehhe...tq Ita...

Ummi said...

Itaaaaaaaaaaa....naaaaaaakkkkk!!!! huhuu...jgn kata dah habis eh..hehehe

Nieza said...

tu diaaa....lawa tul kek dan gambar pun lawa...rajin tul la akak buat kek ni..mai antar sini sikitla....hehe akak, guna epal merah ke?ingat epal hijau..sedap juga yer harus dicuba ni..:)

nOOrsha said...

salam kak..
cantiikkk bangat gambo kek ni..saye pun dah pernah buat, mmg sedp kan.. ni versi buh cekelat kompom la lg sedap ni...nyumnyum

Yani said...

nak komen sama gak mcm org lain.. gambo cantik bgt.. sbb nama kek ni dah lain so x terfikir pun ni resipi sendiri.. dah nampak pun ada tulis nama YANI kat atas tu.. tp dlm paler ni tetap kata tu yani lain.. bila mcm resipi baru sedar resipi sendiri rupanya.. ita mmg kreatif .. blh try cara ita ni.. tp nak kena tunggu ada org dtg dulu kot.. kalo x, takut x abih pulak.. ehehe

ANIS FATEHA said...

kak ita...sy dh curi resepi akak ni...hehe :) kek sy dh jadi.just tak secantik akak buat. thank you so much ye kak :) love it!

Mohammad Majduddin said...

kak ita, klu fresh cream tu ganti dgn susu cair or fresh milk boleh x??

Powered by Blogger.