Follow if you like

Apr 12, 2011

APAM KENTANG

Assalamualaikum...

Selamat pagi semua... Pagi yg cerah, harap2 biarlah membawa sampai ke petang... kain baju dah berapa hari tak kering.. asyik hujan... Kalau hari hujan ni semua aktiviti seakan tersekat2... banyak yg tak dapat kita buat yg paling seronok kalau disorongkan bantal... hihi tapi hujan tu satu rahmat... kala turun hujan tu angkatlah tangan dan berdoalah... insyaallah doa tu dimakbulkan...


Sarapan apa ye hari ni... yg ringan atau yg berat... kalau yg ringan2 ringan jua lah gerak kita hari ni tapi, kalau yg berat nak melangkah pun terasa berat... lama sikit nak bukak mata pun rasa tak larat betul tak?? tau tak pe... sebab tu kalau sarapan pagi ni baik kita ambil yg ringan2 aje...


Menu ita di awal pagi, apam kentang. Rata2 semua dah buat apam ni kan. Apam yang gebu dan lembut ni.. biasalah ita mmg selalu tertinggal... kali ni bukan naik ketapi lagi ni rasa2 macam naik perahu pun ada... terkial2 nak berdayung... orang semua dah pasang jet turbo kita..... yaaa... adooo....


Resepi apam ni ita ambil dari dapur kak Nor... lama tak selongkar dapur kak Nor. Semalam satu hari dok selongkar cari resepi yg sedap2... masuk dapur kak Nor ni nak kena banyak bersabar... baca bismillah banyak2... sebab mmg tak leh tahan nafsu... semua nak di rasa dan dicuba.. mmg nampak menyelerakan.. paling ita suka pergi kat resepi jely, agar2 atau puding, kak Nor mmg rajin buat agar2 atau jely.. semua nampak cantik dan menarik... kecur liur dibuatnyer... Cuma ita kalau nak buat kena tunggu anak2 balik kalu tak ita yg nak kena bagi perabis semua... adooiii... tengoklah badan ku yg semakin meramping ni... adoiii... kang kain tak cukup ela.... bila Hari Raya dah tak boleh nak berkebaya... hihi

Sebelum kita kedapur, ita minta izin dari kak Nor nak share resepi kat sini pulak lah ye!... terima kasih kak Nor...

MyKitchen's Recipe

APAM KENTANG
Sumber : Kak Nor

3/4 cwn gula pasir
200 ml air
1 helai daun pandan
2 cwn tepung beras
1 cwn kentang rebus
3/4 cwn tpng gandum
sedikit garam
1 sk yeast
1 sk b.powder
pewarna hijau/pandan paste
250 ml santan


Kentang rebus di blend bersama dngn santan(biarkan sebentar)
Masak gula bersama air dan daun pandan.
Dlm mangkuk lain, satukan tepung beras, tepung gandum,yeast, b.powder dan garam.
Satukan semuanya dlm blender dan kisar sebati.
Perap selama 1 jam.Sapu minyak pada bekas kecil2.
Kukus dalam bekas kecil2 selama 15 minit.
Kalau guna loyang besar, kukus selama 40 minit.
Apam ini boleh di makan bersama dngn kelapa parut.

10 comments:

Ummi said...

Salam Ita, waaaahhh sedap kan apam kentang nih...x sia-sia akak selongkar dan edit sikit resepinya dari majalah SEDAP...ramai yg dah buat, semua suka... Mintak sikit lah 3 ketuiii Ita, wat bekfes kat pejabat ni..hehehe..(*syyuuutt..curi tulang jenguk kejap..wahahaa)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Salam Ita...tak terkata tengok apam ni..dengan warna yang wakakakak ...terchantik.....

anymz said...

salam ita
penat akak dayung sampan nih..dah lama tak ke rumah kawan2..entah apa yg di sibukan tak tau lah..tadi dah puas jogging..bila ke rumah ita akak terpaksa dayung sampan plak..hehe

belum sarapan lagi ni..singgah ambik apam 5 ketul ya..

Ummiakid @ lily said...

Uiii...sedap tu apom...mmg favourite. Dah byk npk org buat, dh banyak kali tergoda iman....tapi tak buat lagikkk..kali ni kena buat..

izahdaut said...

apam ni memang best ni

Mas said...

akak..cantiknya apam....
caler maler gitu.....

Mat Gebu said...

MEMANG PENGGSANNNNNNN....

Asyifa said...

x tahan !!!

K.Nor said...

amboiiii... bukan main lagi pujian yg melangit tu ya... apa kurangnya dapur ita ni.. semuanya mengancam.. gambar2 pun melotop! hehehe... sedap kan apam tu.. cantik tu.. kaler maler :)

intan said...

pasal sy buat jd mcm lompang????:(

Powered by Blogger.