Wednesday, April 20, 2011

APAM GULA HANGUS

Assalamualaikum

Selamat pagi semua... dah sarapan ke belum pagi ni..??  tadi nampak cuaca macam mendung aje kan tapi kemudian muncul pulak mentari... rasanyer pun cuaca hari ni panas terik macam semalam..


Hari ni ita bersarapan dgn apam gula hangus. Sebenarnyer ita ambil resepi ni dari Zuriana Abdul Latif kenalan ita di ruangan sembang FB dan sama2 minat masak memasak dan selalu hantar resepi kat ruangan Kongsi Resepi. Zu ni mmg rajin memasak... suka tengok resepi Zu.. banyak jugak yg ita dah cuba dan masih ada yg dalam list... menanti giliran.. hihi


Semalan jalan2 kat rumah Izah nampak jugak Izah buat apam ni... lama menyepi sekali muncul bawak apam pulak cik adik kita tu... Ingat kemana lah Izah 2, 3 hari tak muncul... ingat tak sihat atau merajuk... rupanyer cik tenet buat hal... Biasalah tu... tenet ni mmg selalu bermasalah.. ita pun cam tu jugak... lagi lah line kat rumah ni selalu tak dapat bukan kata tenet Hp pun selalu problem... kadang2 kalau orang tepon terpaksa keluar rumah tuk cari line.. jln lah ke hulu ke hilir dah macam orang tawaf kat Kaabah dah... hihi


Ok lah jom kita tengok resepi yg ita cilok dari Zuriana ni. Resepi ni sangat mudah penyediannyer. Buat senang makan pun senang. Rasa tak perlu makan dgn kelapa pun ok!. Rasanyer pun dah cukup serasi dah tu... Buat pun mudah campak aje dalam blender terrrrr.... dah siap! boleh lah kukus... tak sampai 1/2 jam dah boleh makan bersama keluarga... mudah kan... tapi sebelum terlupa nak minta izin dulu dari Zu tuk share kat sini pulak lah ye... untuk rujukan ita lagi dan rujukan teman2 jugak... terima kasih ye! Zu... apa kata orang tu... "terima kasih daun keladi... kalau ada resepi share... share.. lah lagi..."

MyKitchen's Recipe

APAM GULA HANGUS
By : Zuriana
1 cawan gula pasir 
1 cawan air 
Bahan yang di atas ini adalah untuk membuat gula hangus

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Masak gula dalam periuk hingga kuning keemasan. Kemudian tambahkan air. Berhati2 semasa menambah air. kacau rata hingga gula larut.  Kemudian sejukkan. 
Didalam blender masukkan telur,susu,minyak dan marjerin kisarkan anggaran 3 minit 
Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi. 
Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati. 
Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit jika mengunakan loyang besar.
Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik atau paper cup. Tapi masa mengukus dikurangkan kepada 15 - 20 minit sahaja.
Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya

14 comments:

Ummi said...

Ita, ambooiiihh montokksss molaat jek apam dia...hehehe..kalau akak makan lg laaaa...adeehh.. Ni mmg jenis x merekah punya ya Ita?

Mamamya said...

alahai...comelnya apam ni....gebu gitu...mcm syg pulak nak makan...:D

Sheila Shafeareen said...

salam wah merih le apam tu nak tembam dan licin pemukaannya..
secantik tuan nya yg buat tu... rasa seketul kak..hehe

~Norul Mas Hana ~ said...

kak ita,
cantiknyer dia membulat tu kan..comel!!

Mas said...

wahhhhhhhh....cantiknya apam tu naik....
mulat2...jerk....
geramm mas tengok....

Chik Mimi said...

ita cantik jadi bolat apam tu,ita isi penuh ke?ita guna mini silicon kan sbb sy pun ade ingat nak membuat jugak ni heheeh

Nieza said...

uishhh mcm mana apam tu boleh jadi bolat2 mcm tu kak?

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ita, amboiii comey2 nya apam kat sini....

bobhandburry said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

http://www.zuwairiaiman.com

izahdaut said...

dah keluar dah apam nya..sedap sedap.. resepi pun lebih kurang sama kan..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam ita..
ehh! cantik sungguh apam gula hangus ita ni.. selalu yg akak dok buat tu dia tak naik bulat gini.. tapi dia naik rata jer & kdg naik senget.. hihihi... yg ni comel jer permukaan dia bulattttt gituu.. geram lak tgk.. leh salin dulu resepi ni leh try test nnt.. ita letak dlm acuan tu penuh atau 3/4 penuh?

cik cek said...

WoWwww!

Comel...gebus...cantik apam ni...kak cek amik resepi ya...nak try la buat...

Yatie said...

uwaaa comel nya apam gula hangus Ita ni....montok dan licin jek....leh cuba resepi yg nilah..suka tngk..

natrah said...

Salam kak ita..saya dh cuba beberapa kali resepi ni...mmg jadi & sgt sedap...husband pun suka..hehe...tp yg xsyoknya...permukaan atas xberapa cntik mcm kak ita buat....sy masukman adunan dlm loyang & kukus...lpas masak permukaan atas mengelembung...tp bahagian bwh elok....sy dh cuba balut kain penutup kukus tu..tp result still sama...perlu ke sy biar adunan dlu sblum masuk dlm pengukus?tlg bg tunjuk ajar ye kak....