Follow if you like

Apr 14, 2011

AIR ASAM KECUT

Dah malam-malam baru nak masukkan N3 ni kan.. tadi siang kebusyan cikit.. bila suami tak de ni semua kena buat sesorang... tu yg kelang kabut sikit...


Air asam kecut ni adalah fav suami ita.. kalau boleh hari2 nak minum tapi tak kecut2 jugak... makin bertambah2 kembang adalah... hihi.. Tak tau lah apa yg paling dia suka kat air ni... kalau gi makan kat luar pun air ni yg akan diorder.. tapi kalau kat luar air ni di panggil air asam boi... ita dah terbiasa panggil asam kecut dari kecik2 tu yg lidah ni tak leh nak ubah... hihi


Air ni buat dia senang aje... biasa ita guna asam kecut warna merah. Tu yg airnyer warna merah sikit. Mula2 kita masak asam kecut dgn air dan sedikit gula. rasalah manisnyer tu... biarlah secukup rasa kalau boleh biarlah manis sikit sebab nanti kita nak letak ais. Biasa kalau ita, ita lebih suka bekukan ia terus dalam ice box jadi tak payah nak letak ais. Bila dah beku terus aje blend.  Tapi kalau yg nak cepat diminum... tu sejukkan dulu pas tu masuk dlm blender bersama beberapa ketul ais dan terrrr.... siap! mudah je kan...

11 comments:

nOOrsha said...

uish sedapnyeerr..... ingat kenangan zaman kecik, slalu beli aiskrim malaysia yg boh asam nih...sodap krup krap krup krap sambil jalan kaki blk skolah ramai²...nostalgianye..ehehe

Ummiakid @ lily said...

kita pulak suka asam kecut cucuk kat limau kasturi pastu sedut....leleh..

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

ye la..teringat zaman sekolah..asam kecut cucuk kat limau kasturi 20sen tau...kalu sekarang ni jadi nyilu gigi..hehehe (dah tua maknanya)

AZLITA AZIZ said...

noorsha
uik!.. yg tu pun akak suka... sedap ek! sekarang dah mahal dah dulu 10 sen aje...

AZLITA AZIZ said...

adoi ummi nyilu gigi akak dgr... ishhh... dulu2 mmg berantu tu.. sekarang tak leh dah... ada tertanggal gigi... hehe

AZLITA AZIZ said...

mmg betul lah.. Nazrah tapi akak tak beli sebab pokok limau banyak belakang rumah... mmg hari2 dok makan benda tu... tu lah jajan kita dulu2 kan?? ish.. nyilu lah cerita asam dgn limau kasturi ni... dah belaga2 dah gigi ni... hihi

Mak Qis said...

akak dok pk la...apa la asam kecut neh...hahaha...bila tengok pic baru tau...asam masin atau asam boi (sebelah sini panggei gtu la)

Nieza said...

kak, bagus sgt utk org tgh skt tekak ni....sedapnya asam boi..terliur dh ni..:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bila dengar je asam kecut.. terus meleleh air liur.. masa sekolah2 rendah dulu.. selalu mkn asam kecut dengan limau kasturi.. potong limau.. tenyeh2 asam kecut pada limau.. omakk aihhh.. bukan main sedap lagi masa tu.. hehe.. budak2 zaman skrg dah takde dah mkn benda2 mcm ni... air ni mesti sedap kan? kat restoren2 pulak.. selalu campurkan asam kecut dlm jus2 buah yg lain sebagai penambah rasa.. mmg best..!

Mas said...

argghh...pepagi tergoda tengok air asam tu...
sedapppnya..

Ummi said...

Waaaaaaaaaa..keji tau Ita nih...tayang air asam kecut nih...kecur sungguh tengok! Adeeiiii, nak kena pi cari apple kasturi Secret Recipe kat bawah ofis akak ni laa...x tahaaannn...hehehe

Powered by Blogger.