Follow if you like

Mar 30, 2011

UDANG GALAH LEMAK JINTAN


Adik dan kakak pergi mancing... mak nak masak. Mak nak masak Udang Galah Lemak Jintan Untie Ummi yg dok kat Kuantan tu.... Kat Kuantan banyak udang galah sebab ada sungai besor.... kat sini tak ada udang galah yg ada udang lipan... mak takut nak makan... sebab udang tu mcm lipan, mak takut kena sengat.... nanti masuk hospital dapur mak tak berasap...

adik tunggu tau! akak mancing dulu...
 yeh!yeh! kakak dah dapat udang... besornyer kakak udang ni...
 cam ni dik cara pegang udang .... pegang cepit dia... nanti dia cepit kita...
 wah! kak dah banyak dah udang kita...
 hehehe.... sukanyer kakak dapat banyak udang... Jom balik kita masak...

ya... adik2 dan puan2 selamat datang ke rancangan main masak2... hari ni kita nak masak Udang Galah Masak Lemak Jintan ye!... wah! dah lama cari udang ni tak jumpa2 sekarang baru dapat ye!.. apa tunggu lagi jom kita masak....


eh! sebelum tu jangan terlupa ye... resepi kali ni kita ambil dari majalah Jelita... dari seorang tukang masak yg popular... chef kesayangan bloger2 siapa lagi klu bukan Kak Ummi.... Terima kasih pada tuan empunyer resepi... nak tau apa rasanyer jom kita masak... sebelum tu kita sediakan bahan2nyer dulu ye!

MyKitchen's Recipe

UDANG GALAH MASAK LEMAK JINTAN
By: Kak Ummi
Sumber: Majalah JELITA MARC 2011

Bahan2 yg kita perlukan ye puan2
4 ekor udang galah kalau tak de udang biasa pun boleh tapi pilih yg besor2 ye...
1/4 biji nenas muda yg tua tak mau ye...
sedikit minyak untuk menumis
2 cawan santan cair
1 cawan pati santan
garam secukup rasa jgn lebih2 nanti kena darah tinggi ye..
4 biji cili padi dibelah 2, tapi saya tak belah ye saya kisar sekali dgn bahan tumbuk
6 biji cili merah di belah 2  juga ye..

ok sekarang kita sediakan bahan untuk ditumbuk... sapa2 yg tak de penumbuk tu... kisar pun boleh ye..
2 camca teh jintan manis rasa dulu manis tak jintan tu... klu manis betul lah tu.. hehe
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm kunyit hidup yg mati tak boleh ye... wakaka

Dah siap bahan2nyer... jom kita memasak
Mula2 siang udang dulu, bersihkan, cuci bersih. ketepikan.
Potong nenas kecil2 atau ikut suka.... ketepikan
Ambil kuali masukkan minyak, panaskan minyak dulu pas tu baru tumis... bahan2 yg kita dah kisar tadi ye puan2. Guna api sederhana aje ye... kacau perlahan2 ye... hingga harum baunyer.
Dah harum sekarang bolehlah kita masukkan santan cair tadi dan masak hingga kuah mendidih.
Setelah kuah mendidih barulah kita masukkan nenas dan udang galah tadi.
Bila udang dah merah dan nenas layur barulah kita masukkan garam secukup rasa bersama pati santan, cili padi, dan cili merah. Jangan lupa sentiasa mengacau supaya kuah tidak pecah minyak ye... nanti santan tu bergentel2 kuah jadi tak cantik ye puan2... Biarkan kuah mendidih sekali lagi. Kemudian boleh lah kita angkat dan hidangkan....


 TARRRRAAAAA...... dah siap! sekarang masa untuk kita merasa... apa lah rasanyer... ye! wah! berdebar2 dah kak Ummi kita....


emmmm..... jap... jap...tak leh nak cakap lagi ni... kita hirup dulu kuah dia ye..... sruuuuppppp!!! ahhhhh!!!!  tambah nasi.... tambah nasi..... perggghhhhh!!! mmg power! kalah power rangers.... pulak bila ita lawankan pulak dgn sambal kuinin... emmmm... mmg terangkat! lah...
yg lain2 apa lagi jom mancing udang galah!

13 comments:

Rai said...

adehh..terliurnya tengok nanas bentuk bunga tu..

note: kak ita..nak tanya ni pasal kek sipon..rasa sedap dah tapi nape tah tengah2 tu mcm lembab lagi so bila sejukkan tu (terbalikkan atas wire rack) dia mendak..kalau lama sikit bahagian atas cam jadi lembik berair.. saya masak 45minit (175darjah) kalau akak ada idea kenapa jadik camtu akak email kat saya kak..da 3 kali buat ni..memula tu tak nak naik.. hehe..kedua tu mendak teruk..yg ketiga ni ok sikit tapi still mendak.. email saya kesoma.rai@gmail.com

Mas said...

kak ita..mas pun nak tumpang hirup kuah tu sekali.....
hmmm..sedappnya...
udang tu mas nak tapau bawa balik yer..he..he...
cantik munga2 nenas tu,...

Ummi said...

Waaaaaaaaaaaaaaaa....naak, naaakkk..akak dah x igt la rasanya...ekekekekek...Thanks Ita, pujian sedap tu melambung sangat...nak terkucil akak baca...hehehe..harap x nyesal cuba eh..kalau naik lemak, jgn salahkan akak eh..hehehehe...

K.Nor said...

nak!! 2 ekor cukup la ya.. hehe

mama ju, said...

Aslkm Az

tERIMAKASIH DTG.
Memacing kat mana tu?
Wah nampak sedaplah...bolehlah kakak tiru utk hidangan kakak sekeluarga pulak. Bye jumpa lagi.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

macam ni kita pun nak mancing udang galah jugaklahh!! tapi nak mancing kat mana ye...? sungai kat lembah kelang ni semua KOTOR... udang galah pun mabuk kalau masuk sungai sini.. hehehehe....

kena KIV dulu resepi ni sehingga bertemu dengan si udang galah.. dulu adik2 kita gi mancing udang galah kat Rompin.. byk dpt.. jelessss je tengok dorang mms gambar udang galah.. hehe..

AZLITA AZIZ said...

Rai tadi akak cuba send email kat rai tapi akak tak tau lah rai dapat ke tak email dari akak...

ok tak pe akak jawab kat sini ye!

first nak tanya rai pukul putih telur sampai bertanduk tak? putih telur tu kena pastikan pukul sampai bertanduk iaitu bila kita terbalikkan ia tak jatuh! biasa klu kek mendak telur tak cukup pukul atau adunan terlebih bahan cecair... harap rai tak giveup untuk terus mencuba ye dik... :)

AZLITA AZIZ said...

jom mas kita hirup sama2... mas semangkuk akak semangkuk tapi udang akak lebih cikit ye sebab akak masak! hehe :D

AZLITA AZIZ said...

patutnyer ita yg ucapkan terima kasih kat kak Ummi sebab sudi share resepi yg sedap ni...

ye lah kak lemak makin banyak dan dah nak tepu dah ni....
sejak berblog nafsu makan makin bertambah... hihi

AZLITA AZIZ said...

cukup ke kak Nor 2 ekor... hihi

AZLITA AZIZ said...

mancing kat kolam udang mama ju,
saje bawak budak2 ni... sambil tu boleh jugak masak resepi dari kak ummi yg dah lama dok pendam2 ni...

AZLITA AZIZ said...

ye lah... sungai kita ni banyak dah tercemar kan?? nak dapat udang galah pun susah sekarang...
kolam udang galah ni lah yg satu tinggal kat JB ni yg lain semua dah tutup sebab udang tak de...

mmg seronok gi mancing ni lagi2 gi dgn anak2 seronok tgk gelagat budak2 tu...

LUBUK LOBSTER said...

kalo lah dapat ganti udang tuh dengan lobster(udang kara), mmg best !! tolong masakkan kak, huhu .. lobster masak lemak jintan .. nyum nyum !!

http://lubuklobster.blogspot.com

Powered by Blogger.