Follow if you like

Mar 8, 2011

TALAM NANGKA

First sebelum terlupa ita nak mengucapkan selamat menyambut Hari Wanita Sedunia kepada semua yg diluar sana... sudah tentulah kepada yg wanita saje ye!....  Kepada semua wanita2 diluar sana.... semoga hari-hari mendatang akan lebih ceria... beroleh rahmat dan bertambah pahala.... kebahagiaan menjadi milikmu sentiasa.... dikelilingi insan-insan tercinta... dgn semangat kental dan cita-cita nan sentiasa membara.....


Walaupun hari ni hari wanita tapi tak de cuti ye, pada kaun2 wanita kita.... kesian.... kita ni mana lah ada cuti kan hari2 kerja macam robot... berhenti bila dah rosak aje... tu pun kalau boleh dibaiki akan diguna kembali... kesiankan... tapi tak pe lah demi mengumpul pahala... dan inginkan tempat disana... kita gagahi jua kan???


Ok sempena hari wanita hari ni ita masak sesuatu istemewa untuk seorang wanita... siapa??? siapa lagi ita lah.. hihi ita mmg suka sangat kuih ni... lagi2 ia bubuh nangka.. walla... bau dia sedap dan harum aje... mmm.... sedapnyer... rasanyer lemak2 manis... boleh dikatakan cukup sempurnalah... mmg berbaloi mencuba... tak terkatalah kesedapannyer... kepada yg tak pernah mencuba lagi pastikan anda mencuba! dijamin 100% mmg sedap!


Resepi siapa lagi kalau bukan dari Ratu Talam kita Pn. Yatie. Terima kasih yatie kerana sudi berkongsi resepi yg sedap ni... Tak jemu makan... Dalili pun suka sampai minta nak bawak bekal gi sekolah tadi... Ita minta izin share resepinyer disini pulak lah ye!

MyKitchen's Recipe

TALAM NANGKA
By: Yatie

Bahan-Bahan
Lapisan bawah
  • 1 cawan nangka- di cincang
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 s/b tepung jagung
  • 3/4 cawan gula pasir
  • 3 cawan santan cair
  • 2 helai daun pandan
  • sedikit garam
Cara menyediakan lapisan bawah.
  1. Panaskan kukusan, lapiskan plastik dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat/ 4 segi..
  2. Satukan tpng beras, tpng jagung, gula, garam dan santan cair dan kacau rata...tapiskan.
  3. Masak adunan sebentar sehingga nampak naik wap, masukkan sekali daun pandan supaya wangi....
  4. Masukkan nangka yg di cincang...kacau lagi hingga nangka dan adunan sebati.( keluarkan daun pandan tadi, barulah tuang adunan ke dlm loyang)
  5. Tuangkan adunan kedalam loyang, ratakan dan kukus selama 20 minit.
Lapisan Atas -
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 4 s/b tpng jagung
  • 3 cawan santan pekat
  • 1 s/k garam
  • 2 s/b gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • pewarna oren (terpulang pada selera masing2)
Cara menyediakan lapisan atas
  1. Gaulkan semua bahan utk lapisan atas dan tapiskan.
  2. Masakkan sebentar adunan ni diatas api yg sederhana perlahan...masukkan sekali daun pandan... sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.(adunan berwap saja...)
  3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan oren atas permukaan nangka tadi...(keluarkan dulu daun pandan tadi..)
  4. Kukus lagi selama 20 minit.
  5. Kuih hendaklah benar2 sejuk barulah di potong dan hidangkan.

13 comments:

Mas said...

perhh..cantik la talam nangka tu berposing...
warnanya pun cantik...

AZLITA AZIZ said...

TQ Mas... :D
rasanyer pun sedap mas... boleh dicuba ni...

Yatie said...

Assalammualaikum Ita,
cantiknya kuih talam nangka ni...kalau dekat mcm dulu mesti dapat 1/2 loyang kan.....kih3...tq sudi cuba resepi ni dan kena dngn selera Ita...kalau nmpk nangka mesti teringatkan Ita..Yatie suka betul kuih nangka yg comel2 yg Ita buat dulu tu...

Nieza said...

sedapnya kak Ta...cun lak warnanya tu...nanti nk cuba jugalah..:)

izahdaut said...

kak ita..betui ke sedap talam nagka ni...baca akak nye cerita tu mmg sedap sungguh bunyi nye..hehehhe

ni mesti minat makan nangka kan kak ita ni kan.hehe..cantik la kuih talam ni...kalau ada nagka boleh jugak dibuat kuih...masuk list

K.Nor said...

salam ita, kalau nak tau akak dah save resipi talam nangka ni masa mula2 kenal blog ita.. tp sampai la ni tak buat2 gak.. ermm tergoda sungguh dgn kejelitaan talam nangka ita ni.. kena gi kait buah nangka la kat pasar tani khamis ni.. hehe

* pasal rainbow pudding tu, adunan dia mmg cair jer.. tak likat dan tak pekat. masak cam biasa. bila dah mendidih, asingkan dan campur pewarna dan perisa (jika suka) pastu terus layerkan dlm loyang. tuang slow2 kat hujung loyang tu..mmg adunan tu akan masuk sket kedalam tp kalau slow2 insyaallah ok je tak bercampur aduk dgn kaler lain.. ita kena buat cepat2, sbb adunan puding ni cepat mengeras. bila dah sejuk payah nak melayer dgn cantik..

Ayu said...

Assalam ita,
wah ita pun dah buat talam nangka ni ya..akak dah buat last week tapi belum masuk entry lagi..hehe
sedap talam ni kan..tapi akak punya tak cantik..
nangkanya floating kat atas, dia tak sekata, tak distributed evenly..huhu..

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam yatie....
terima kasih yatie....
resepi ni mmg sedap la yatie suka betul ita makan... sampai sayang nak bagi orang... hihi (kedekut) lembut aje kan...
sebenarnyer ita buat layer2 tau kuih tu kuning dgn oren... tapi bila ambil gambar tak nampak pulak layer dia tu...
resepi ni boleh dapat 2 loyang kan... 1 ita buat dlm loyang yg selebihnyer ita masuk dlm acu... tapi yg dlm acu tu tak nampak pulak nangkanyer... semua kumpul kat tengah... hihi

AZLITA AZIZ said...

Nieza... kuih ni mmg sedap! Nieza cubalah lembut aje... masuk dlm anak tekak ni tak berasa tau!.. lemak2 manje gitu... :D

AZLITA AZIZ said...

Hihihi... Izah :D
cfrm sedap! tapi kalau izah suka nangka macam akak...la.. hihi

rasanyer lemak2 manis tak lah manis sangat... mmg secukup rasa... kuih ni lembut jadi kena pastikan betul2 sejuk baru boleh potong...

tak puas makan izah... masa ia jalan kat anak tekak ni mmg tak berasa tau tau dah habis seloyang... wakaka...

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam kak Nor...
oh ye ke kak Nor... cuba kak Nor buat yang ni... sedap! manis dia tu kak nor rasa dulu sebab kak Nor tak suka manis kan?? ita mmg pemanis... dan ita rasa yg ni dah ngam dah.. hihi

* puding tu ita dah cuba tapi tu lah adunannyer cair ita ingat ita ada silap kat mana2 pas tu masa tuang tu dah habis bercampur semua warna... hihi. oh jadi mmg cair lah ye...
ok terima kasih ye kak nor nanti ita cuba lagi...

AZLITA AZIZ said...

oh ye ke kak Ayu... hihi
mmg sedap kan?? tapi ita mmg suka betul kalau kuih letak nangka ni sebab bau dia harum sangat...

Ummi said...

Ita, cantiknya talam nangka...teringin nak buat, tp x tau la boleh makan ke tak...kang angin pulak..huhuuuu...dah lama sgt x makan nangka2 ni...adeehh..nnt la try buat gak sikit ek...hehe

Powered by Blogger.