Follow if you like

Mar 22, 2011

STEAMED BROWNIES

assalamualaikum....

Dah berapa hari ni cuaca mendung aje... kain baju pun tak berapa nak kering... walaupun ita ade dryer tapi ita lagi suka jemur baju bawah terik matahari... baunyer harum aje...
Bila cuaca yg agak lembab macam ni... penyakit malas selalu cepat aje datang... mood pun jadi lembab sama... mata pun mulalah mengatuk... sedap aje kalau tidur time cuaca cam ni kan... sejuk aje...


Hari ni ita buat cake... actualy dah lama nak buat cake ni... sejak terlihat kat dapur Rima. Memang pantang lah nampak cake coklat ni kan... mmg terliur aje... Sejak dua menjak ni kan asyik makan cake aje... badan pun dah naik gebu macam cake jugak... walla... baru perasan bila pakai baju dah mula terasa ketat sana sini... baru lah keluarkan dacing yg dah lama tersorok bawah katil... waduh! waduh!... banyaknyer naik.... payah nak turun ni.... makkkk.... tolong.... mintak ampun... tak nak makan cake lagi....


Tapi, mmg tak boleh lah bila hati dah meronta2 minta buatkan kek coklat ni... dah berapa hari keluar masuk, keluar masuk dapur Rima... nak buat ke tak nak... bila fikirkan badan yg dah semakin montok ni.... alaaa... takutnyer... tapi bila tengok cake tu macam memangil2 pulak.... hehe... ala buat aje lah jangan makan banyak2 jamah2 aje le.... hihi tapi dari tadi lepas sepotong... sepotong dah masuk dlm mulut mmg tak leh nak berenti.... emmm.... sebab sedap sangat kek ni... lembut dan moist... kalau kek kukus selalunyer mmg sedap sebab teksturnyer agak lembab2 sikit... pulak bila ada choc rice yg dah mencair didalamnye... mmg sedap!


Terima kasih kepada Rima... yg sudi berkongsi resepi yg sedap2... banyak resepi dari Rima yg ita dah cuba... semua sedap2... dan banyak lagi yg ingin dicuba... terutamanyer kek lapisnyer yg cun melecun tu... tapi aduh! bilalah agaknyer... semangat nak melapis ni nak datang....  Untuk resepi Steamed Brownies ni ita buat 1/2 adunan aje... kalau buat 1 adunan dapat banyak lah rasanyer.... 2 buku... ada juga bahan2 yg tiada dlm simpanan dan ita tukar dgn apa yg ada di dapur aje... jom lah kita intai2 resepi dari Rima ni...

MyKitchen's Recipe

STEAMED BROWNIES
By: Rima

Ingredients
A
10 eggs
300g sugar
1 tbsp emulsifier
1/2 tsp salt

B
160g cake flour
10g corn flour
10g milk powder
50g cocoa powder (I used cacao barry) ita used Tudor Gold

C
150g butter - i used SCS - ita used Anchor unsalted butter
50g oil (I used all butter)
100g dark cooking chocolate (I used 55% valrhona and 70% cocao barry)
100g chocolate condensed milk (If u cant find it.. use normal condensed milk ok.. i got mine fm my last jakarta trip) tak ada lah Rima... ita used condensed milk yg biasa aje... F&N
1 tbsp rum (I used black forest paste) ini pun tak ada... ita gantikan dgn coffee paste

Filling
Chocolate rice

Method
-Double boil dark cooking chocolate.. once melted, add butter and continue to stir.. add chocolate condensed milk and black forest paste.. set it aside
-Whisk eggs and sugar till fluffy
-Add in salt and emulsifier and continue to beat till thicken (like boulu batter)
-Sieve flour, milk powder and corn flour and add to A.. mix it throughly bef adding sifted cocoa powder. (this is to enhance the aroma of ur cocoa powder)
- Once mix add in melted chocolate mixture and continue to whisk at low speed till well combined.
- Divide batter into 2 or 3 equal part
- Pour into ur desire mold or a 22x22 cake tin half of ur batter and steam on medium fire for 10mins.
 - Pour a handful of chocolate rice and top it with the rest of ur batter.
- Steam it for a further 30mins

26 comments:

HaSue said...

oh..sedapnyaa nampak brownies iteww..dah lama x buat apa lagi nak mkan..ngendeng2 nih kompom xleh merasa gak..hihi

comelnya dak kecik bersama kucingnya itu..gebus je bulunya

Diana @ Melley Mey said...

sedapnya... cantik gitu...

tun_telani said...

wahh.. sy x pernah kukus brownies. nnti nk cuba.. (walaupun tgh bercita2 nk diet nih..huhu)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Looks tempting, kena try ni.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

cantik & pasti sedap!!
eh! comel kucing tu.. geram! anak ita pun pandai berposing...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..apaaaaa..tak moh ke kek tuu...bagi sayalah....nyum nyum nyummmmm sedapnya kek choc

K.Nor said...

satu lg resipi kek yg dlm list.. ntah bila la nak buat.. cam ita la, duk pk makin kembang jer badan ni.. nak susut bukan main payah..

Mas said...

perhhh..tangkap leleh tengok kek coklat kak ita ni...
menarik dan cantikk...
tapi telur tu....manyaknyaaaa....

Wanieyra said...

sedapnya tengok!!!!!pantang tgk kek

hani said...

salam kak ita,
sedap, tertarikkkk..mmg debommmm

Ummi said...

Ita, akak pun jadi kembang tembam segala sejak duk berblogging ni laa..x makan pun...cium bau leh wat badan naik taauuu...huhuuu...rasa nk stop jek blogging masak2 nih...huhuuu

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Sukernya kita tengok kek yang cantik dan gebu tu...satu slice pun dah cukup untuk kita kot...

AZLITA AZIZ said...

hihi... mmg sedap! sue..ni akak asyik makan je... dah buat mmg kena makan... aii... mok laaa...

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Diana...
mmg sedap! cubalah..

AZLITA AZIZ said...

cuba Tun jangan tak cuba... sedap ni...
akak ni tak sempat nak diet2 hihi sorok balik dacing tu bawah katil... hihi... kejam mata kejap!...

AZLITA AZIZ said...

paty's Kitchen
try jangan tak try.... :D

AZLITA AZIZ said...

terima kasih madiha...
mmg sedap!... ala dari tadi asyik makan aje... bila budak2 dah balik ni kalau masak mmg ita kena habiskan... dalili tu tak pemakan sangat... huaaa.... gemuk lah... ita...

hihi tu kucing kesayangan dalili tu bila abg2nyer dah tak de kucing tu lah kawan dia berborak...

AZLITA AZIZ said...

Sue.... kalau dok sebelah akak dah bagi dah.... jom lah pindah sebelah rumah akak ni kosong...

AZLITA AZIZ said...

kak nor.... huaaa.... betul lah tuuu... takut tau! sejak berblog ni makan makin berselera... pulak bila singah dapur kak Nor.... macam2 nak cuba semua masuk list... dah berderet dah tu macam gerabak ketapi...

AZLITA AZIZ said...

mmg banyak pakai telur mas... tapi akak buat 1/2 adunan aje... bermakna cuma 5 biji aje telur tu... tu pun dapat banyak jugak...
kalau 1 adunan lagi banyak rasa2 boleh dapat 2 loyang...

AZLITA AZIZ said...

samalah dgn akak wanieyra... akak pun pantang nampak kek!... huaaa... tak boleh tahan lagi kek coklat...

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam hani...
gedebum gedebam hani.... dah mcm manget dah!... sedap ni... cuba lah...

AZLITA AZIZ said...

kak ummi... jangan lah nanti mana ita nak dapat resepi yg sedap2... kalau sehari kak ummi tak masuk resepi macam sebulan lamanyer rasa....

mmg lah kak ita pun dah makin mengembang... sejak berblog ni.. huaaa.. nak turun bukan senang nak naik cepat betulll... lagi bila singgah kat dapur sifu2 masak ni... lagi lah bertambah2 selera nak makan...

sampai suami ita kata "dah lah tak yah lah masak lagi..." sebab seluar dia semua dah tak muat wakaka....

AZLITA AZIZ said...

nazrah... mana cukup 1 slice... akak ni dah berketul2 masuk dlm mulut sedar2 dah habis seloyang... hihi

AZLITA AZIZ said...
This comment has been removed by the author.
nurul chotimah said...

kai ita...ni pengemar dari Indonesia. cantik nian kuenya..kreatifnya kaki Ita. cuma kadang masih bingung sama bahasa melayunya :)

Powered by Blogger.