Follow if you like

Mar 6, 2011

SARDINE PUFF

Assalamualaikum...
Hari ni kita layan sardine puff pulak untuk breakfast... senang dan mudah penyediannyer. Semua bahan dah ready made. Untuk puff ita beli yang dah siap. Beli kat Tesco jenama "Kawan". Rasa-rasanyer semua dah tau kan...


Breakfast hari ni buat yg simple2 aje... sebab tuan rumah masih lagi tak berapa sihat... Masih lagi demam dan batuk yang tak berhenti2. Macam2 petua dah ikut.. ada yang suruh minum air limau, ada yg suruh minum madu, ada yang kata minum kicap dan perahkan sedikit limau kasturi... ada yg suruh kukus orange dan bubuh garam sikit... macam2 petua yg diberi oleh teman2... terima kasih semua... semua dah ita cuba tapi masih belum kebah-kebah lagi batuk ni... harap cepat2 lah cikit ia ilang...

Ita kalau demam ita masih boleh bertahan... ita malas nak layan sangat makin demam ita bangun dan buat kerja sampai berpeluh2 bila dah berpeluh nanti kebah lah demam tu... tapi tang batuk ni mmg serender tak tau nak buat macam mana... yg tak sangup tu asyik nak terkucil aje setiap kali terbatuk... sampai susah nak solat...


 Batuk pun sering membuatkan ita sakit kepala. Boleh kena migrain... berdenyut2 kepala otak ni... tu yg malas tu.... semua kerja terbengkalai dok melayankan kepala yg dah semakin senoneng... bila makan ubat dia jadi ting tong pulak... tu yg kadang2 bila buat air nak bubuh gula terbubuh garam... mak aiii... macam2 hal....

Ok lah kita layan lah sardine puff ni dulu... tuan rumah nak rehat kejap baru lepas makan ubat batuk ni... kang kelaut pulak bicara kita pepagi ni.... layaaaannnn.....

MyKitchen's Recipe

SARDINE PUFF

1 peket kulit pastri puff segera bersaiz 10 x 10cm jenama "KAWAN"

Inti
1 tin sardin sedang, ambil ikannyer sahaja, buang tulang tengah dan lenyek
2 ulas bawang putih - cincang
1 biji cili merah - cicang
1 inc halia - cincang
1 labu bawang besar - potong dadu
sedikit minyak untuk menumis
2 sudu besar sos cili
secubit garam
3 biji limau kasturi perah airnyer
atau boleh gantikan dgn air asam jawa.

Sapuan
1 biji kuning telur

"DO IT YOUR SELF"

Inti
Tumis bahan cincang hingga naik bau. masukkan sardine, sos cili garam dan perahan limau kasturi. Jika kurang masam boleh tambah lagi atau letakkan sedikit air asam. Masukkan bawang besar dan masak hingga kering. Perasakan ikut selera.

Ambil sekeping kulit pastri. Letakkan Inti. Bentukkan seperti piramid. Tarik semua bucu ke tengah. Tekan setiap penjuru tepi picit2 sedikit dgn jari . kemudian tekan2 dgn garfu jangan sampai hujung atas. Tinggalkan sedikit untuk ruang udara.
Susun dalam loyang. Sapukan dgn kuning telur.
bakar dalam oven selama 20 minit dgn suhu 200C sehingga masak dan keemasan.

8 comments:

Mas said...

akak..puff pastry ni paling murah harganya kat tesco kan...
mas dah bandingkan harganya ngan giant, carefour dan econsave.jauh gak bezanya...
sedapnya tengok puff tu..
nak seketoi..he..he..
akak tak sihat yer..banyak2kan berehat tau..
kekadang batuk tu memang ambik masa nak sembuh..

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Sedapnya Puff Pastry ni...buat sendiri tentu rasanya lebih enak...bahan-bahan inti mengikut citarasa sendiri...

*Pergi Klinik, Jg Lupa Makan Ubat...Kak Lin doakan cepat sihat yer...Aminnnn

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalamualaikum kak ita...
siannyer tak sihat...try minum air kelapa bakar..saya pernah try, alhamdulillah jadi..

Teringin jgk nak try buat puff ni...kena gi cari pastrynyer dulu.. =)

Yatie said...

Assalammualaikum Ita,
Mudah2an Ita cepat sembuh...samalah mcm Yatie, kalau kena batuk tu yg susah..lama nak baik..kalau ubat batuk klinik tu sampai 2 botol pun tak baik2...siap ada gelaran batuk tahun lagi...sejak balik ni lagilah, kejap2 perit je tekak yatie...kdng2 nak telan air liur pun sakit....asyik nak kena makan strepstill jek...tapi mmng tak selesalah Ita bila batuk ni...Yatie pun amalkan makan madu je tiap2 malam...tapi guna sudu plastik tau...baru berkesan...insyaAllah baik..

AZLITA AZIZ said...

betul tu mas...
kalau kat Tesco selalu banyak stock kat tempat lain selalu aje dah habis... penat aje pergi... nati lain yg dicari lain pulak yg dibeli... hihi

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam Lin...
terima kasih ye!... doakan ita

AZLITA AZIZ said...

oh ye ke Hana?? nanti akak nak gi cari lah tapi kat mana pulak lah nak cari ek...

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam yatie...

ita pun kalau batuk lamanyer nak baik... makan bulan jugak lah... kadang2 Dr kat klinik tu pun dah bosan tgk muka kita aje yg asyik datang... hihi

Faktor cuaca pun ye jugak kan... kejap ujan kejap panas... pulak tu dok makan ais aje... bila dah kena batuk baru nak nyesal... hua...

Ita makan jugak madu... ooo kena guna sudu plastik ke?? oook... terima kasih ye Yatie... nanti ita cuba guna sudu plastik pulak...

Powered by Blogger.