Follow if you like

Mar 16, 2011

PANDAN STEAMED CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum...

Semalam ita buat projek membuat kek kukus ni... sebenarnyer dah lama benar teringin nak buat kek ni tapi bila mengenangkan telur yg digunakan tu terlalu banyak maka hajat tu selalu terbantut aje...
Bila anak2 ada ni dapatlah ita buat... nanti boleh anak2 habiskan... kita ni sekadar nak merasa aje... tapi tak boleh makan banyak2 sebab kandungan kolestrol yg tinggi....


Resepi asal kek ni ialah Mocha Steamed Chocolate Cake by Rima. Tapi sebab ita tak ada black forest paste dan tak berapa suka rasa mocca... ita gantikan dgn pandan paste. Rasa kek ni sangat lembut dan moist.... ia sedikit lembab2 gituuu.... tak berapa manis kerana ita ikut sukatan gula yg digunakan Rima. Kadang2 rasa macam roll cake pun ada... anak ita pula kata macam rasa kek lapis kukus...


Buat dia tak berapa susah sangat... tapi masalah yg ita hadapi sebab bila telur yg banyak tu dah dipukul ia kembang dan tak muat dlm mixer tu....  mula lah rasa panic.... takut membuak keluar pulak... tapi, alhamdulillah semua OK...

Untuk resepi ni ita buat satu adunan dan menggunakan loyang bulat 22cm. Ita rasa kalau nak buat 1/2 adunan pun boleh tapi cari loyang yg agak kecil sedikit... satu adunan pun dapat banyak tau!


My Kitchen's Recipe

Resepi di adaptasi dari resepi Mocha Steamed Chocolate Cake by: Rima

PANDAN STEAMED CHOCOLATE CAKE
By:
Ingredients
(A)
12 egg yolk
7 egg whites
375g sugar (I used 350g)
20g emulsifier

(B)
200 gr flour
40 gr milk powder
1 teaspoon baking powder

(C)
200g butter / margarine
50g coconut milk

(D)
1 tbsp black forest paste - ita gantikan dgn pandan paste dan sedikit pewarna hijau apple
1 tbsp Mocca paste - ita gantikan dgn chocolate emulco


Method:
Prepare the pan 22x22x7cm, greased and line baking sheet.
Mix ingredients B. Set aside.
Whisk ingredients C until smooth - set aside.
Beat ingredients A till thick and fluffy, add B and mix well
Add ingredients C and continue to mix till well combined
Divide batter into three equal parts. One part add Black Forest paste
Add Mocca paste in the 2nd parts
Let the other part remain
Pour Black forest batter into the pan and steamed it for 10 minutes until cooked
Pour Mocca batter and continue to steam it again for 10 minutes,
Lastly pour white batter, steamed for 20 minutes.
Remove, let cool. Remove from pan, cut into pieces.

10 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

akak adore sangat produk yang ita hasilkan.. semuanya nampak perfect! samada produk masakan maupun food presentation & tak lupa skill ita snap foto tu yg buat akak tertarik sangat2...
kek tu nampak sedap & moist yer.. mesti sedap lemak berkrim tu... tp betul ler mcm ita ckp.. buat kek lapis ni.. bila tengok kuantiti telur tu mesti terbantut nak buat.. hehe..

izahdaut said...

wah memang banyak lor telur nyer kak.terbeliak mata..hahaha
untuk hari yang istimewa sesuai la kan buat kek ni.eh istimewa kan..laaaa tetibe teringat hari ni birthday anak saya..hahaha..adeh...blog akak neh buat inspirasi tul tetiba baru teringat anaknyer birthday hari ni,adehhh..ampoon menyibuk lak komen kat sini.

balik dulu la, saya telan air liur je tengok kek akak yang banyak betui telur tu..hehehhee.cantikkk!!!!

Rai said...

pandan paste tu akak blend daun pandan ke ada jual kat kedai kak?

dZana said...

msti sedap kek ni.. dgn harum pandan.. telurnya kusemangat.. msti kene confiden lebih utk kek yg byk telur camni.. klau akk memanjang takut tk menjadi jer..

Chik Mimi said...

cantiknya presentation,kek pun cantik la

DJ Dayang said...

waduhh2!!...cantik dan menawan kek ni. tak tahan nengok kek yg ade lapis pandan. terasa nk jer buat. lgpun sedap rasa pandan tu. kiv dulu.

tun_telani said...

sedapnyer!!!! cantik je lapisan akak...
aduss.. menggigil tgk sedozen telur nk kene guna... huhu

Mas said...

banyaknya menu akak yg mas terlepas...hu..hu..
lajunya akak ....
kek lapis tu...cantik sangat...
tapi banyaknya guna telur.....
nanti klu ada terlebih telur boleh mas buat..wakakaka

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

kita memang suker tengok hasil kerja akak...apa lagi food presentation dan gambar tu memang marvelous..

Noor Hafirdaus said...

Saya tau dah kalau tak nk bazirkan putih telur, buat mask muka putih telur tu hehehe......

Powered by Blogger.