Follow if you like

Mar 23, 2011

KUIH BAKAR KELEDEK


Assalamualaikum....

selamat pagi semua... dah sarapan ke belum??? hari ni ita bersarapan dgn kuih bakar keledek. Hari tu masa gi pasar ada beli kekedek... ingat dak buat kuih keria... pas bila kupas kulit dia tengok cantiknyer keledek tu warna oren sayang pulak... dalam ati terus terfikir nak buat apalah dgn keledek ni....


Ita macam biasa kalau nak cari resepi kuih muih ita mesti gi skodeng dapur yatie... kat situ mmg banyak resepi kuih - muih yg menarik. Biasa kalau ita buat kuih dari dapur yatie mmg tak pernah menghampakan... kuih-muihnyer juga sedap2, rasanyer semua secukup rasa... sedang2 elok aje tak terlalu manis...

Kali ni ita ambil resepi kuih bakar keledek... seperti yg dijangkakan... kuih ni mmg sedap! ita suka sangat, tapi tak taulah pulak bagi mereka2 yg tak suka kuih dari keledek... kalau yg mengemari kuih keledek ita syorkan supaya mencuba resepi ni... pulak!


Masa bakar kuih ni dari dlm oven lagi dah tak tahan baunyer yg mengaruk satu rumah... harumnyerrrr.... lapar terus perut ni... wangi sangat bau keledek ni bila dibakar... ita buat dalam acuan kecil dah serupa donut pulak.... Dalili kata mak buat donut ke??? sebenarnyer ita suka buat dalam acuan sebab senang nak makan... tak yah susah2 nak potong... lagi pun ita ni belum master lagi bab potong memotong ni... kang ada yg senget benget kuih tu... mula lah bila senget aje... aaa... tak cantik pulak masuk mulut... hihi sampai habis seloyang... masuk mulut sebab semua senget... wakaka


Dalam resepi asal yatie kata keledek tu dilenyek, tapi ita masuk aje semua dlm blender dan terrrrr..... siap! pas tu terus aje bakar... kalau kita lenyek nanti bila makan akan ada terasa keledek... ita suka! tapi takut Dalili tak nak makan pulak... anak dara tu kan cerewet cikit... tu lah ita kisar halus supaya tak terasa sangat keledeknyer... bila digigit.

Terima kasih kepada Yatie atas sumbangan resepi yg sedap ni... Ita minta izin copy kat sini pulak, ye! senang nak buat rujukan... eceh eceh... macam nak ambil exam pulak... hihi

MyKitchen's Recipe

KUIH BAKAR KELEDEK
By: Yatie
4 biji telur
3 cwn santan
2 cwn tepung gandum
1 cwn gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter
2 cwn keledek (rebus dan lecek)

CARA-CARA
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, (kalau nak kuih kelihatan tinggi, boleh guna tin (7 x7 x 3) inci. Ketepikan...
  2. Satukan bahan2 diatas kecuali keledek lecek, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu. Tapis adunan tadi dan masukkan keledek lecek, kacau hingga rata.
  3. Tuang dalam tin yang telah disiapkan tadi. Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
  4. Keluarkan dari oven setelah kuih masak. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin. 

    8 comments:

    izahdaut said...

    comelnya kuih bako neh...lawo sungguh dipandang mata.apatah lagi bila menggigitnyer..hehee

    Ummi said...

    Mmg best kuih bakar ni kan Ita...kena lak comey2 camtu..x sedar jek 4 ketuii masuk molot...hehehhee

    Yatie said...

    kuih tradisional yg telah di modenkan oleh Ita....mmng cantiklah guna acuan kecik2 tu....kalau depan mata ni sayang nak makan....mcm ghuper kek pun ada...kreatiflah Ita ni...sorry sejak2 ni jarang singgah sbb Yatie busy sangat..kdng2 singgah tapi line tenet mcm siput....balik semula...dtng lagi, sama gak..

    Mas said...

    kak ita..nak sikittt..
    cantiknya kuih bakar akak ni..
    suka mas tengok...
    nampak pun sangat sedappp...

    MaDiHaA a.k.a Ratna said...

    comel pulak bila bakar dlm acuan kecik2 camtu... nk hidang pun nampak lebih menarik.. apalagi bila ia dok dlm bakul yg berkilat2 tu... bertambah comel bila diphotokan... ita memang kreatif... hehe...

    ilahjy said...

    salam ita kak ilah kasi 5 bintang ya...cantekk.. comel mcm tuanya..hehe
    syg nak makan..betoi kalu amek dari yatie mesti jadikk..

    Ayu said...

    Assalam ita, cantik kuih bakar keledek ni..kecur pulak tengok....

    Sharifah AlQudsi said...

    Bila dapat keledek (kawan bagi), tak tahu nak buat apa langsung google2, dapat resepi kat sini, terimakasih ye :)

    Powered by Blogger.