Follow if you like

Mar 16, 2011

Jom menembak..!!

Assalamualaikum....

Ramai teman2 yg hantar msg kat ita tanya macam mana ita ambil gambar masakan ita tu... ita sebenarnyer bukan lah pro ambil gambar... kita baru2 aje belajar pegang camera... hihi  Ita mmg tak ada belajar pun cara2 nak ambil gambar... jadi macam mana lah ita nak share atau ajarkan cara nak mengambil gambar dgn betul sebab ita pun main tembak sembrono aje.... haha kalau kena.. kena lah....

Ok lah hari ni mari lah kita berkenalan dgn cik cam yg banyak membantu ita mengambil gambar untuk dimuatkan dlm blog ita ni... cik cam ita ni pemalu cikit... jadi terpaksalah ita ambil gambar dari google ye!... hihi

 ini lah cik cam ita.... Canon EOS 550D



ini azrul sedang mengayakan cik cam ni... kwang... kwang... dpt jugar ambil gambar cik cam yg pemalu ni... hihi



ini lah lens ita yg pertama EFS 18-200mm. Lens ni boleh focus jauh cikit... tapi agak berat susah cikit nak ambil gambar... (sebenarnyer tak tau nak guna hihi.... ) tangan selalu lenguh... tapi gambar clear... dan jelas...



Ini adalah antara gambar2 yg ita ambil dgn menggunakan lens EFS 18-200mm tu...


Ini pula lens kontot yg ita gunakan sekarang... lens ni lebih ringan dan mudah nak dikendalikan. senang sikit nak ambil gambar... hihi tak lah berpeluh ketiak... wakaka... Ini lens Canon 50mm 1.4





Gambar kat atas ni pula adalah antara gambar2 yg ita ambil dgn menggunakan lens Canon  50mm 1.4


Gambar kat atas ni pula ialah tempat yg selalu ita gunakan untuk ambil gambar... hahaha suami ita kata ita punyer studio...  studio apa cam ni kan...haha
Ita suka ambil gambar kat sini sebab kat sini terang sikit... kalau kat dalam rumah mmg tak boleh ambil sebab gelap kalau bukak lampu semua lampu warm light nanti pic semua kuning aje... lagi satu kat sini tersorok sikit tak lah jiran2 nampak... haha kalau tak kang ada yg tanya " ita buat apa tu tertongeng2...? " hihi

Nak dapat kan gambar yg cantik perlukan cahaya yg cukup! tapi tak boleh terang sangat nanti banyak sangat cahaya susah jugak nak control lens... pada pendapat ita yg tak tau ambil gambar ni lah kan...kita ni bukannyer pro... hehe..
Ita suka ambil gambar waktu pagi atau waktu petang... kalau pagi tu dari pukul 8am - 10am, kalau sebelah petang pulak dari pukul 4pm-5.30pm lepas dari tu mmg pitam... putih dan naik juling biji mata ni... tertiarap atau telentang pun mmg dah tak dapat nak tolong....!! mintak ampun la....

Macam mana cara ita ambil gambar....  ok biasa ISO ita letak kat auto (kadang2 ubah2 juga ikut keadaan). Pas tu ita set dekat M. Aperture biasa ita ikut lens ita guna 1.4   (kadang2 ubah juga ikut keadaan cuaca). So sekarang ita perlu control speed aje.... Biasa speed kalau ita guna auto, metering ita pastikan kat 0. Tu kira standard lah utk orang yg amatur mcm ita ni... hihiyg lain2 ita tak tau... yg ni pun ita banyak tya member2 yg pandai ambil gambar....

Untuk macam mana nak ambil gambar yg mcm ita ambil tu ita banyak tengok majalah... atau buku... kadang2 tengok kat google jugak.... pas tu ita cuba2 lah snap...

Ok diharap kepada yg bertanya tu puas hati dgn jawapan ita... "selamat menembak"

12 comments:

nOOrsha said...

thanx for the tips....tp sy x leh amik pic kt luar umah, takut org kri kanan nmpak..x de tmpat tersorok kt luar tu, sumer terbuke..hehehe...paka 50 mm f 1.4 ye, patutlah pc cantk2, byk bokeh.... hehe

tun_telani said...

kak ita, sy tau guna full auto je. kui kui.. pastu xde additional lens. guna yg biasa je.
ps: cantik studio akak =)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bravo bravo!!
terima kasih sudi berkongsi tips & cara2 menembak ye ita... ita boleh baca rupanya apa yang terpendam dlm hati akak.. ahakss! yelakan... aritu dok sibuk tanya ita guna kamera apa... pastu semalam dok puji2 pasal gambar2 ita yg sangat cantik tu... memanglah ada makna disebalik tu... cuma seganlah sampai nak mintak ita buat n3 khas pasal tembak menembak ni.. takut menyusahkan pula.. hehe... apa2pun.. nak kena sambar dslr dulu barulah boleh praktikkan... skrg ni.. guna jelah kamera hp... (dulu ada digital cam.. tp dah rosak) tunggu bonus tahun depan kot beli cam baru.. hahaha.. (lamanya tu...)

Ummi said...

Ita...550D jugak, kita serupaaaa..Hb yg asalnya beli nak guna tuk dia, last2 akak yg control habis...baru ni dia pi sambar lak DSLR Olympus Pen tuk dia..tengah suam-suam lg tu..hahaa..

Akak pn suka guna lense 50mm f.1.4 tuh...lebih byk bokeh..lebih cantik..hehee...tips pun akak amik dr Rima hari tuh...tp mcm Ita kata, mmg cantik gambar di luar dr dalam rumah...tp akak ni duk luar sure jiran2 depan sume akan kata, jiran dpn rumah diaorg ni sewel kot, tertonggeng jek..hahaha, tp kadang2 akak amik gak kat luar, x peduli...akak alih ampaian kain kasi hadang depan pagar tu ha...amik nak! Hahaha...tp hari kerja x merasa la nak amik kat luar rumah..blk masak2..dah malam laaa...Pastu xdan dah nak letak props bagai...hb n anak mulut nganga dah nak makan malam...wahahaha..

Tp tuk majalah Jelita hari tuh..mmg akak usahakan projek hari sabtu n ahad...so leh amik gambar luar...so gambar menarik gak la...hehee...

AZLITA AZIZ said...

Noorsha
Terima kasih Noorsha... awak punya pic pun apa kurangnyer... suka ita tengok...
pandai ambil gambar ye!... ita tak pandai lagi ambil gambar yg gerak laju2 tu... hihi :D

Tun
tak pe Tun dulu akak pun cam tu jugak... pelan2..
terima kasih Tun... :D

AZLITA AZIZ said...

sama2 kak madiha...
ala kita sama2 belajar.... ita pun tak tau jugak... apa yg ita buat aje yg dapat ita share... hihi

kita sama2 belajar masak2... sama2 share resepi... pas tu sama share pic.... OK la tu... hihi

tak pe kak pelan2... nanti satu hari dapat jugak lah tu... akak kerja senang cikit boleh guna duit bonus...kita ni dok umah... hihi harap simpati orang aje lah... tu yg rajin aje ke dapur... nak bodek cik abg lah tu...hihi :D

AZLITA AZIZ said...

hahaha kak Ummi...

ita pun sama takut jugak jiran2 dok teropong apa ita buat... hihi... pulak time ambil pic tu kusyuk bebenor mcm tak nampak sekeliling... syok sendiri... ala2 pro gitu... hihi pro pun kalah lah... sebab pro tak delah tertiarap tertongeng mcm ita... wakaka...

ita suka lens yg ni ringan... tak lah berpeluh ketiak... hihi...
pic pun tak yah nak edit2 sonang kojor.... pic pun nampak cantik.. kan??

rumah ita ni kat dalam gelap cahaya tak masuk tu yg kena dok usung ke luar... nasib baik ada tpt tersorok cikit... boleh lah dok posing2... hihi

HaSue said...

Sama gak,550D..Baru nak belajar sungguh2 nak menembak nih..lepas nih leh target additional lense yg kontot tu..skrg ni mmg xde lense2 xtra..haha..tembak ikut suke jek.. :P

Trm kasih byk2 yer share tips..suke jer baca org share tips nih..reti ngikut ke idak kang x tau laa..haha..

nak kena tulis borang permohonan dulu laa kat cik abg nak grab lense nih karang..kakaka...

*sebelum ni bukan apa x sibuk nak beli additional lense nih..yg sedia ada pun x berapa nak reti..pastu hb suh baca manual x khatam2 lagik..ngeeee...

ain (sweet thots) said...

kak.. kita pakai cik cam serupa gak. tapi x reti2 gak amik gamba. x serupa akak. sib baik akak paham gak isi hati kita .. thanks la ye share tips tu. nmpknya kena target lense kontot lah ... hihi... duit2.. di mana ko duitt... ;P

w.n.h said...

memang cantik akak shoot photo masakan akak...mcm pro...studio akak cantik sesangat2...best2...pandai jugak akak main2 apature, ISO...saya langsung x tau...ada gak tgk2 buku cam mana nak pakai...tapi still tak reti...minat nak ikut kelas tp tak ada kesempatan lagi....yuran kelas utk photography pun boleh tahan mahalnya...huhuhu....

cik kedondong said...

kita suka tengok gambar dekat blog akak..cantik..nampak menyelerakan..kira sukeeeee...

Zarinah said...

color profile guna apa?..standard, landscape, portrait or faithful?

thanks

Powered by Blogger.