Follow if you like

Mar 5, 2011

CHOCOLATE CHIP MUFFIN


Hari ni ita buat projek membuat muffin dgn Dalili. Hari cuti ni biar dia bantu cikit mak dia kat dapur... belajar2 kenal mana senduk mana periuk... esok2 nanti kalau keluar periksa senang... Bukan mudah nak ajar anak2 sekarang banyak benda2 yg mereka tak kenal.... ingat lagi pengalaman mengajar anak ita yg sulung... ialah budak lelaki mana lah pernah masuk dapur kan apa pun dia tak kenal dan tak tahu sekali keluar soalan dlm periksa haaa.... tak tau nak jawab.

selalu ita ajar lah anak ita tu mengafal.... kalau pokok sepohon, kalau rumah sebuah, kalau serai serumpun, kalau pisang setandan.... sekali satu hari tu keluarlah soalan peperiksaan yg berbunyi begini.

Emak memasukkan _________ serai ke dalam masakan itu.
A. Setandan
B. Sebilah
C. Serumpun
D. Sebatang

tau tak anak ita jawab apa??? Serumpun makkkk.... aiii... terkejut beruk mak dia... ya Allah anak aku apa lah yg di jawab ni nak.... dia kata apa tau "mak kata kalau serai ke... daun pandan ke.. semua serumpun... kita jawab lah serumpun " terkebil2 mata ita nak marah pun... mak dia pun silap jugak... hihihi sejak hari tu mmg semua ita dok ajak masuk dapur dan tengok mak dia masak... sampai ita dok terangkan satu persatu dah macam Cheff Wan pulak... hihi kalau ingat balik ita dok gelak sorang2... bukan mudah nak mengajar anak nak jadi pandai tau....


Ok lah apa dah ita melalut kepala ni kalau dah senoneng banyak sangat makan ubat batuk beginilah jadinyer... kita balik pada resepi hari ni... petang ni ita buat muffin untuk minum petang. Hari tu nampak kak nor buat... ala comelnyer... sampai tak leh nak lelap tidur... dok teringat2 aje... tadi nampak Ana pulak buat... aduh mmg dah tak leh dah ni... mesti kena buat jugak walaupun kepala ni dok ting tong... jom lah kita layan resepi dari Rima ni....


 MyKitchen's Recipe

CHOCOLATE CHIP MUFFIN
By: Rima
Dry Ingredients:
1 3/4 cups Plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp quality cocoa powder - I used Valrhona
3/4 cup superfine sugar
1 cup semisweet chocolate chips (put aside 1/4 cup for sprinkling)

Wet Ingredients:
1 cup milk
1/3 cup plus 2 tsp vegetable oil - I used Canola oil
1 egg
1 tsp pure vanilla extract - I used vanilla essence

Method:
1. Line muffin tin with paper cases
2. Preheat oven to 200deg - I used 175C
3. Put all dry ingredients into a large bowl
4. Pour all the wet ingredients into a measuring jug
5. Mix the dry and wet ingredients together (the batter should be lumpy, DO NOT over-mix)
6. Spoon into the prepared muffin cases
7. Sprinkle the remaining 1/4 cup chocolate chips on top
8. Bake for 20 minutes or until the muffins hv risen and are springy

12 comments:

K.Nor said...

ghajennyer!!! yg dlm bekas tu utk akak kan... hehe

Nieza said...

kak ita rajinnya baking w/pun x sihat kalau nieza mood masuk dapur pun x ada nk golek2 jer...hehe ceter pasal batuk tu kak kalau kat hospital doc suruh mkn ubat batuk jer lah.. elakkan minum air ais maybe cuaca panas sama kot..btw semoga akak cepat sihat yer..jap nk tapau muffin 2ketoi...hehe

Anna Qawina said...

kak...akak tak kurangkan gula eh? hihi..saya lupa nk update tang gula tuh..manis sgt bg sayala..kak nor pun bgtau gitu gak..hehe..
cup kecik2 mesti dpt bnyk kn...

Mas said...

mapin ni minggu depan mas buat..
sedapp yer kak..
tengok jer dah tahu mesti sedapp bangat..
cun la mapin tu berposing..he..he..

AZLITA AZIZ said...

hihi... aa.. yg tu mmg tuk kak nor nanti ambil ye... dah siap dah tu...

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Nieza...
tapi dah berbotol jugak telan ubat batuk ni... susah nak ilang... akak ni lemah betul kalau batuk sebab nanti sakit kepala... pulak tu asyik nak terkucil aje... hihi

AZLITA AZIZ said...

akak ikut resepi asal Anna... akak rasa ok mungkin akak ni pemanis sikit suami pun cam tu jugak... tu yg akak rasa ok...
cuma akak rasa kurang rasa coklat.. lain kali akak kena lebihkan sikit coklat
mmg dapat banyak... dapat lah bagi jiran2.. :D

AZLITA AZIZ said...

lama nyer mas... tak sabar nak tunggu minggu depan... hihi
kalau cam tu mas rasa akak punyer dulu lah ye!..
terima kasih mas.. :P

LinRosly said...

Assalamualaikum...

Sedapnya Coklat Chip Muffin...Menarik gitu...

azie said...

wahh...akak ni pandai lew...masak2 baking neh...besh2...azie time nk raya baru naek sket smangat membuatnyer...huh..x sabo nk buat neh..hehehe...nak cuba jugak la...mcm2 nk buat tp x sempat....keja + study...alahai..letih dibuat nyer..last2 beli kek yg siap2...hehe...(tgk blog akak trus smngt lpas exam nk buat lah..hehe)

esiana said...

Salam Ita,

Apa beza muffin dan kek? Selain dari saiznya yang lebih kecil. Satu lagi, saya pernah try buat muffin, tapi agak 'bantat'..agak2 kenapa ye? Bila dah tak jadi, mula la malas dah nak buat.

TQ

esiana said...

Salam Ita,

Apa beza muffin dan kek? Selain dari saiznya yang lebih kecil. Satu lagi, saya pernah try buat muffin, tapi agak 'bantat'..agak2 kenapa ye? Bila dah tak jadi, mula la malas dah nak buat.

TQ

Powered by Blogger.