Follow if you like

Mar 2, 2011

HANTU CIK PON BALIK RUMAH....

Haaa.... ingat apa??? hantu kak Limah aje boleh balik rumah... ni diaaa... hantu cik pon pulak balik rumah... tau!... waa... antu cik pon dah mula mengamuk kak blog masakan pulak... lepas sorang2 buat kek chiffon ni... semalam ita pula terpanggil tuk buat kek ni setelah berapa ari tak leh nak lelapkan mata dok terbayang2 kek chiffon kak Nor yang macam baldu tu... ish... cantik betul rupa dan kejadiannyer....


Hari tu nampak kak Ummi buat masih boleh bersabar lagi... tapi, bila kak Nor dah tayang... makkkk.... mintak ampunnnnn.... memang dah tak tertahan lagi dah  mesti cuba ni... dan akhirnyerrrr.... sampai jugak cik pon ni ke rumah ita.... hihi

Kenapa ita panggil kek ni antu cik pon.... sebab kek ni mencekik... napa?? tak caya??? betulll.... kalau ita makan kek ni... waima... kek ciffon apa sekalipun mesti tercekik kat batang leher ni... sebab tu sebelum makan ita mmg dah standby kan air siap2 senang kalau tercekik air dah ada.... hihi ni mesti kes makan gelojoh niii.... ishhhh... mana ada... ita rasa sapa2 pun mesti pernah alami situasi yg sama kala makan cik pon ni....



Kita berbalik pada resepi ye! kang melalut2 tak reti2 pulak nak balik ke pangkal jalan...
Ok resepi yg boleh ita katakan the best amoung the best!... antara kek2 ciffon laa kan... Buat dia tak susah sangat... rasanyer pun sedap tak terlalu manis... yang sedang... sedang... aje... yang paling ita suka bila ita potong kek ni ita macam dengar bunyi buih... hihihi biar betulll..??? BETULLL.... bila ita gigit setiap kepingan kek pun ita dengar bunyi buih tu... hihihi berantu kottt.... wakaka... kalau nak alami situasi yg sama macam apa yg ita rasa... aaa... kena buat!.. jom kita salin resepi pas tu kita ramai2 buat.... ada beraniiii....


COP! sebelum terlupa... ita nak minta izin pada tuan tanah agar dapat ita pacakkan sign bord resepi kat sini pulak lah ye! siapa tuan tanah yg sebenar pun ita tak pasti... tanah rezab atau hak milik kekal.... kira halal lah ye! resepi ada 2 satu  versi org putih ita ambil kat rumah Rima yang satu lagi versi melayu.... ita ambil kat rumah kak Ummi... lain2 versi ita tak jumpa cari lagi... nanti kalau jumpa ita masukkan sekali... Terima kasih ye!....


RAINBOW CHIFFON CAKE
By: Rima

Ingredients
Egg Mixture
In this mixture, the recipe calls only to pour the egg yolks into a well of dry ingredients. I whisk the egg yolks and caster sugar, firsthand, and then mix it to the dry ingredients, oil and coconut milk.

50g caster sugar
20g milk powder
20g cornflour
140g flour
1 tsp baking powder
100ml vegetable oil (I used corn oil)
100ml coconut milk
140g egg yolks (abt 8 eggs)

Egg Whites Mixture
300ml egg whites (abt 9 eggs)
150g caster sugar
1/2 tsp table salt
1 tsp cream of tartar (optional)

Rainbow Paste
1/2 tsp pandan paste
1/2 tsp strawberry paste
1/2 tsp chocolate paste
1/2 tsp vanilla essence (I added)

Method
Preheat the oven to 180C. Prepare a 20cm chiffon cake (I used 22cm.. best wud be 24cm tin). Do not grease or line the tin.

Combine sugar, milk powder, cornflour, flour, and baking powder (I sifted these ingredients three times). Make a well in the centre. Pour the egg yolks (mine is already mixed with caster sugar) in the middle, mix well, while adding the oil and coconut milk. Work from the middle to the edge, combine well until you have a smooth egg mixture.

Meanwhile, whisk egg whites, caster sugar, salt and cream of tartar until soft peak. (i whisk egg white till foamy .. add in cream of tartar and salt.. then add sugar in 3 addition) Mix this mixture into the egg mixture. Work lightly but thoroughly, to avoid any lumps.

Divide the mixture into 4 portions and put each portion into a bowl. Work each paste into each bowl, so you will have one bowl of pandan paste mixture, one bowl of strawberry paste mixture, and another bowl of chocolate paste mixture, while the rest of the mixture remains plain.

(I divide egg yolk mixture into 4 portion and added pandan, chocolate and strawberry paste in each bowl.. I added 1/2 tsp of vanilla essence in plain batter.. once ur done whisking egg white mixture.. divide it into 4 portion and fold in egg white mixture gently into each bowl)

Pour these mixture into the tin, and bake for 45 minutes, or until it becomes springy to the touch. Remove the cake from the oven and immediately turn the cake upside-down, using the tin's feet (if you have a chiffon cake with feet). Otherwise, use a strong bottle, like your vinegar bottle, to hold the cake by sliding the bottle into the tin hole in the middle. Leave it to cool.

When it is already cool, remove the cake from the tin by using a long thin knife, loosening from the sides and bottom of the tin. Slice and serve.. 


KEK CHIFFON PELANGI
Di terjemahkan oleh : Kak Ummi

Bahan (adunan kuning telor) :-
  • 50 gm. gula kastor
  • 20 gm susu tepung
  • 20 gm tepung jagung
  • 140 gm tepung
  • 1 sk. baking powder
  • 100 ml minyak sayur/minyak jagung
  • 100 ml santan (akak guna santan kotak)
  • 140 gm kuning telor (anggaran 8 biji)
Bahan (adunan putih telor):-
  • 300 gm putih telor (anggaran 9 biji)
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 sk. garam
  • 1 sk. cream of tartar (optional)
Pes Warna Pelangi:- (*akak buat 3 warna sahaja - merah, stawberi n plain)
  • 1/2 sk. pes pandan
  • 1/2 sk. pes strawberi
  • 1/2 sk. pes coklat
  • 1/2 sk. esen vanila
Cara Membuat:-
  1. Panaskan oven dahulu pada suhu 180C. Sediakan loyang chiffon 22/24 cm (loose pan). Tak perlu dilenser dan dialas.
  2. Whisk gula dan kuning telor hingga sebati.
  3. Dalam mangkuk lain, campurkan gula, tepung, susu tepung, tepung jagung dan baking powder yang telah diayak 3 kali.
  4. Ruangkan ditengahnya dan tuang campuran kuning telor dan gula tadi, santan serta minyak. Kacau dari bahagian tengah ke tepi mangkuk hingga sebati dan mendapat adunan yang lembut. Ketepikan.
  5. Kemudian dalam mangkuk lain, pukul putih telor hingga berbuih, masukkan cream of tartar dan gula 3 peringkat dan pukul lagi hingga bertanduk (soft peak/diterbalikkan adunan tidak jatuh). Note: Jika ikut Rima, dia membahagikan dulu kesemua adunan putih telor dan adunan kuning telor kepada beberapa bahagian mengikut warna yg akan digunakan sebelum dicampurkan dengan warna2 tersebut.
  6. Kemudian masukkan juga esen vanila kepada aduann plain, kacau sebati jugak.
  7. Tuangkan adunan ke dalam loyang berselang seli dan bakar selama 45 minit atau hingga kek nampak "spongy" jika ditekan sikit.
  8. Setelah masak, terus terbalikkan kek dan biarkan hingga betul-betul sejuk baru digunakan pisau dan lalukan di tepi dan dasar loyang agar kek tertanggal. Potong dan hidangkan.

Ita campurkan bahan aduna putih telur ke dalam kuning telur sedikit2 dan kacau dgn cara kaup balik, kemudian ita bahagikan kepada 4 bahagian dan ita letak pewarna dan perisa yg ita suka. Kemudian tuang setiap adunan dlm anggle pan dgn cara berselang seli. Setelah siap setiap lapisan kemudian ita bakar dgn suhu 165C (ikut oven ita) selama 1jam.


Kek chiffon ita ni tertanggal sendiri dari pan. mungkin sebab ita menggunakan santan. oleh kerana itu cuba lihat di pic atas permukaan luarnyer licin aje... sebab ia tanggal sendiri...

24 comments:

Mas said...

akak..manyaknya guna telur.....
kena tengok stok telur dulu ni kalau nak buat,...he..he..
sedapp yer kak...nanti mas akan buat gak kek ni....tunggu ayam bertelur banyak2 dulu..wakakaka..
cantik betul cipon tu..mas lak yg tergoda ni..he..he..

AZLITA AZIZ said...

mas kek ni dapat banyak kalau 1 adunan... akak rasa mas buat 1/2 adunan aje pun ok..
pakai 4 biji telur aje...
tak lah lama nak tunggu ayam bertelur.. hihi

luvmum said...

wahh suka nya tgk warna dia.minta izin nak amik resepi ni.tq yerk

Ummi said...

Salam Ita, waaaahh keji tauuu tayang kek cipon tuh...dah la cantiiikk banget...akak hari tu buat 2/3 adunan tu pasal loyang kecik x muat lak..byk kaler pink tersembul keluar..ekekeke...x menarik sgt...nnt nak buat lgk...mmg best cipon2 ni kan...bab tercekik tu...perli akak ke...hahahaha

izahdaut said...

Sangat sangat sangat cantikkkkkkkkkkkkkkkk
Argggggg boleh meroyan tengok kecantikan kek neh... Huh balik tido dulu.. Ngeheheh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

masyaAllah!!!!!!!!
cantik bangetttt!!!!!!

rasa mcm nak nangis tengok kek cipon ita nih tauu.. amat cantik kejadiannyaaaaaa... syabazzz!!

DJ Dayang said...

Ya Allah cantiknya ciponnnn! mmg tergoda sungguh! speechless dah....

Chik Mimi said...

cantiknya ita geram tgk kek ni

Kak Am (Flora Heights) said...

woe.. ita cntik moleknya kek mu itu. akak takut2 hantu cik pon dtg rumah akak pulak ni.. heee..serammmmmmmmmm

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih luvmum
ambil lah apa salahnyer... sharing is caring...

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam Kak Ummi...
Hihi akak pun tercekik jugak ke bila makan kek cik pon ni... hihihi
best kan kak cik pon ni.. selalu buat tak pernah letak tepung jagung kali ni menarik sikit dan hasilnyer pun alhamdulillah... memuaskan hati sangat.. terima kasih pada akak jugak sebab dah goda2 ita dgn kek ni...
tak rela di goda you.... hihi

AZLITA AZIZ said...

wah! Izah.... nape nak balik jom lah kita menjamu selera dulu....

AZLITA AZIZ said...

terima kasih kak Madiha

jangan lah nangis kak nanti ita pun nagis sama tau!
jom kita sama2 nyanyi lagu "Hapuslah air mata mu..." hihi

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Dayang....

AZLITA AZIZ said...

Terima kasis Chik Mimi

jangan geram2 kalau geram dah kena buat tu... hihi

AZLITA AZIZ said...

hahaha... kak Am antu cik pon pun sekarang dah suka makan apam tau!
esok2 sampai lah antu tu kat umah akak....hihihi
kakak kalau makan kena sediakan air tau kak! antu cik pon ni mencekik... haha

aida yatim said...

sangat cantikkkkk..nampak sangat gebuuu..dan saya sangat sukaaaaa..saya minta resepi ye kak ita..tq

AZLITA AZIZ said...

boleh aida ambil aje lah...
terima kasi aida...

ismabaizita said...

cantikkkknyer.....kena buat ni....tq 4 da resepi.

sutera said...

tergoda...

ewa_wani said...

Salam Kak Ita, wani nak minta tunjuk ajar ni... Kalau nak buat sama banyak mcm Kak Ita buat ni, kena guna Aggle Pan tu size berapa... Wani baru je nak belajar baking aand cooking ni... Terima kasih ye kak...

Carmen said...

It is beautiful..thanks for sharing it...I am going to do it.....Thanks

Carmen said...

I forgot to ask you...when you say strawberry paste, that is gel colors...and also what is the pandan paste..Thanks.

Taman Syurga said...

Salam perkenalan kak ita tqvm untuk perkongsian resepi n nk try wat macam sedap...n nice looking haaahhhh...

Powered by Blogger.