Follow if you like

Mar 28, 2011

CUSTARD FRUIT PASTRY CAKE

assalamualaikum....

selamat pagi semua.... haha pagi2 dah dok menayang kek kan?? ini adalah projek yg buat petang semalam setelah berapa ari dok terigau2 dan terbayang2 kek dari dapur kak nor dan kak Ummi ni... Tapi cucu Hang Jebat ni dah derhaka cikit kat kek ni... hihi dok pi letak custard la pulakkkk.... ini semua atas permintaan HB yg minta supaya diletakkan custard. YES... BOSS! kita menurut arahan aje... hehe ini mesti masih tak puas lagi makan Custard Tea Cake yg buat hari tu...


Borak2 pasal kek ni kan... kek ni sedap! tak lah muak sangat sebab mungkin terasa masam2 fruits yg dok ditabur kat kek tu... sebab ita nak letak custard so ita kurangkan sikit gula agar tak lah manis sangat bila makan... pulak kita akan taburkan pula dgn gula icing kat atas dia kan?? takut kang kena kencing manis pulak... sebab semua manis...

Resepi asal dari Gert dan ita copy dari rumah kak Ummi. Actualy dah ramai yg buat kek ni tapi ita pun dah tak ingat rumah siapa lah yg ita singgah dan ternampak jugak dia org buat projek kek ni... Kepada tuan empunyer resepi terima kasih kerana sudi share resepi yg sedap di makan ni... juga kepada Kak Ummi .... izin ita share resepi ni disini pulak lah ye!...meaceh....

MyKitchen Recipe

CUSTARD FRUIT PASTRY CAKE
Recipe by: Gert
Extended Remix Version by Azlita Masam Manis

Ingredients :
113g/1 stick butter, at room temperature
1 cup castor sugar - ita used 160 gm
50g sour cream
1 teaspoon pure vanilla extract
Pinch of salt
1 teaspoon orange zest
3 large eggs, at room temperature
210 g plain flour
1 teaspoon baking powder
500 g fresh fruits (Ita used strawberries, handful of blueberries, raspberries, blackberries and canned peach slices)

Custard
1 tablespoon custard powder
1 tablespoon castor sugar
2/3 cup milk
15g butter
2 tsp vanilla essence

Custard
Blend custard powder and sugar with milk in saucepan. Stir constantly over heat until mixture boils and thickens, stir in butter and essence, cover, cool to room temperature.
 
Methods
Place cuts fruits in a strainer and sprinkle with 2 tbsp of sugar
Pre-heat oven to 350 degree F. Butter a baking pan.
Cream butter, sugar and sour cream together until creamy.
Add eggs one at a time and beat well.
Add vanilla, flour, baking powder and zest until everything combined
Spread half the cake mixture into prepared pan, spread with cold custard. Spread carefully with remaining cake mixture and smooth the top. Place fruits on top
Bake for 50-60 minutes or until cake is done.
Cool and serve

 opps! lupa nak bagi tau.. ita buat kek ni 2 buku satu tu ita hadiahkan pada kawan...

20 comments:

Ummi said...

Salam morning Ita!!! Hehehee...waaaah nampak sedap sekali fruit pastry cake tu dgn custard filling eh...mewah berries betuiii...

AZLITA AZIZ said...

wasalam morning kak Ummi....
terima kasih kak...

musim berries kat sini lah kak pokok kat belakang umah tu... hehe

ilahjy said...

salam ita kak ilah suka tengok gambar2 kek tu..canteeekkk.. kategori pro niii...bila gmbr cantek selera nak makan dan amek resepi lagi laaa canteeekk hehehe..kretip la ita boh inti kastard mcm custard tea kek tu..

izahdaut said...

waaa..meriahnya buah buah atas tu kak...ni kek mahal ni kan.hehehe.

K.Nor said...

wahhh combination fruit pastry cake dgn custard teacake!! bijak2.. hebat nampak kek tu.. mesti lg best kan ita bila ada fruits gitu .. :)

tun_telani said...

kak ita.. sedapnyer~~ byk nyer berries.. xcukup bajet nk wat kek nih.. hihi

Mas said...

perhhh..terliur betoi tengok kek akak ni......
sedappnya...
sangat cantik la tu..he..he..

Yatie said...

uwaaaa kek yg mewah dngn buah2an.....sukanya....

ziey said...

cantiknye..fruit pastry akak,,meriah dgn dgn buahan...

Nieza said...

wahhh kek yg mabeles ni..mcm2 ada...haha nk sepotong kak..hehe

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam... kak ilah

terima kasih.... tp yg ni tak pro lg lah kak hehe...
tu cik abg kita lah yg suruh bubuh custard... dia mmg suka sangat makan custard... masih suruh buatkan custard tea cake... tak puas lagi makan la tu...

AZLITA AZIZ said...

amboi.. amboi.. cik izah... mahal ye...

ni lah klu dah terlebih beli buah tu... tu yg dok boh penuh2 klu tak nanti siapa plk lah nak makan... hihi

AZLITA AZIZ said...

Tq kak Nor...

sedap lah kak Nor sebab banyak buah... rasa masam2 manis pulak tu bila ada custard... aii mmg nak jadi penternak lemak lah ni kak...

AZLITA AZIZ said...

ala tun buh je apa2 buah pun tak apa... ok kot klu letak pisang , nangka, atau apa buah tempatan akak rasa mesti lagi sedap kot!

AZLITA AZIZ said...

hehe mas....

terima kasih...

AZLITA AZIZ said...

suka ye yatie....

ita pun suka jugak sebab aiii... makin mok huhu :(

AZLITA AZIZ said...

terima kasih ziey

AZLITA AZIZ said...

ambil lah niza yg dah potong tu mmg akak khaskan tuk nieza lah tu...
sebab hari tu ambil resepi nieza... hehe

Rozy said...

Salam kak,
Sedap tgk kek2 yang akak buat..

syikin mdnor said...

salam kak ita....kte x pan dai bahasa inggeris ni,,,blh x k.ita pertejemahkan dlm bahasa melayu...pleesss...

Powered by Blogger.