Follow if you like

Mar 20, 2011

COFFEE CHOCOLATE CHIP COOKIES

Assalamualaikum....

Haii.. dah rasa sunyi dah rumah ni bila anak2 dah balik... Hari ni semua anak2 dah balik... Azrul naik bas dari Larkin menuju ke Putra Jaya. Amirul pula bertolak ke KL, pas tu naik bas semula ke Kuala Lipis.. Ya Allah selamatkanlah perjalanan anak2 ku.... biarlah mereka selamat sampai ke destinasi yg dituju.... jauhi lah anak2 ku dari sebarang musibah yg tidak diingini....


Semalam sempat lah buatkan anak2 cookies.. untuk dimakan dlm bas... anak2 minta buatkan chocolate chip cookies. Bila bab mencari resepi yg sedap2 ita suka berkunjung ke dapur Rima... banyak resepi cookies dan cake yg sedap2 dari Rima. Resepi dari Rima memang tidak pernah menghampakan.... terima kasih kepada Rima yg tidak lokek berkongsi resepi yg sedap2...


Bercerita bab resepi Coffee Chocolate Chip Cookies ni memang sedap! rangup dan penuh dgn rasa coklat dan kekacang... bau coffee tu mmg harum di tambah pula bila menghirup secawan Coffee Latte mmm... asyik sekali..

MyKitchen's Recipe

COFFEE CHOCOLATE CHIP COOKIES
By: Rima 

Ingredients
200g margarine
50g butter - I used 250g unsalted butter
75g caster sugar
90g brown sugar
3 egg yolks
1/2 tsp vanilla essence
1 tsp coffee oil
120g of chocolate chips
100g of cashews, toasted, chopped - i used hazelnut (ita used pistachio)
350g flour
15g cocoa powder - i used cocao barry
1/2 tsp baking powder
1tsp salt - i added

Method
- Preheat oven to 160 deg C.
- Grease a pan with margarine.
- Beat butter, sugar and brown sugar until smooth.
- Add the eggs one by one, beat till combined. Add vanilla essence and coffee oil.. beat well.
- Add sifted flour, cocoa powder, salt and baking powder mixture and stir well.
- Add chocolate chips and cashew nuts. Mix well.
- Bake in hot oven for 15 minutes.
- Remove and let cool.

14 comments:

tun_telani said...

sedapnyer!! mkn 3-4 bekas pon habis sekali hadap nih..

Mas said...

wahhh..cookies tu nmpk sangat sedapp la...
nak sebekas boleh kak...

Mak Qis said...

betul ita...cookies neh mmg sedap sgt..rasa puas je makan..

mgu lepas saya ada buat..rasa nak buat lagi la

anak saya pn dh balik hostel petang smlm..sbb hari neh dh start klas..sunyi la sket rumah neh..

Nuridah said...

Assalamualaikum Azlita,

mmg nampak sedap pun cookies ni...sejak dari mula2 terpandang kat blog Rima mmg dah terguder...cuma engine ni malas nak bergerak....hehehe

Uncle Lee said...

Hello Azlita, your these chocolate cookies I think makan satu mesti nak dua, then tiga.....they look very nice, melts in the mouth kind too.
I think goes well with iced coffee, ha ha.
You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

kavitha said...

Selamat Pagi kak Azlita,
Actually I pertama kali kat blog kak ni...You have a amazing blog..your pic mesmerizing me indeed.Happly following you..<3<3

AZLITA AZIZ said...

betu tu Tun... mmg tak perasan kalau makn ni... mmg sedap nak2 bila tergigit choc chip tu... yummy! hehe

AZLITA AZIZ said...

mmg sedap mas!
ala mas lambat datang anak2 akak dah bawak bekal balik asrama... nanti akak buat lagi ye... :D

AZLITA AZIZ said...

sedap kan... Mak Qis ita pun suka.. anak2 pun suka

tu lah rumah ni pun dah terasa sunyi dah... :(

AZLITA AZIZ said...

Waalaikumussalam Nuridah...
nampak sedap rasa lagi lah sedap!..

ni nak kena tukar enjine turbo ni...biar laju cikit.. hehe :D

AZLITA AZIZ said...

You bet uncle lee. U should try :D

AZLITA AZIZ said...

Thanx Kavita. You have a good time now :)

Hashimah Hashim said...

T.kasih pn azlita. Kk memang selalu mmbuat rujukan di blog u utk resepi masakan mahupun cookies. Mohon redhakan dunia akhirat. Resepi u memang tidak menghampakan. T.kasih sekali lagi. Kk shimah.

Hashimah Hashim said...

Askum pn azlita. T.kasih bbnyak kerana kak selalu merujuk blog u utk masakan mahupun utk resepi kuih muih. Mohon redhakn dunia akhirat. T.kasih .

Powered by Blogger.