Follow if you like

Mar 1, 2011

APAM LABU

Sebenarnyer ita buat apam labu ni malam tadi untuk breakfast pagi.. nak masukkan N3 ni line pulak pagi2 dah buat org ilang mood. So tergendala lah....  Petang ni baru dapat masukkan. Actualy apam ni sesuai dimakan bila2 aje untuk sarapan pun boleh untuk tea time pun boleh... kalau nak buat buah tangan untuk hantar rumah jiran2 buat kenduri kendara pun boleh.


Ramai yg dah buat apam ni, tapi ita macam biasa lah tak sampai seru lagi... ni pun projek nak menghabiskan labu hari tu yg tak abis2 lagi...

Kalau kita bercakap pasal resepi lah kan... kadang2 kan resepi yg sama tapi bila sampai kat tangan org yg berbeza ada kalanyer kejadiannyer pun berbeza2 kan... macam apam ni kan... resepi sama tapi kadang2 ada orang buat mekar sejambak, ada pulak montok2 naiknyer, ada yg macam nak naik tak naik aje kan...  Walau apa pun kejadiannyer... ia tetap enak di makan tak gituuu...??


Berbicara pasal kuih apam ni kan, apam ni agak berat maksud ita ia sedikit mampat, walaupun berat tapi ia lembut dan gebu... tak lah terasa sangat labunyer... jadi pada yg tak minat labu tu jangan risau sangat kerana tak terasa sangat labunyer... tapi ita rasa apam ni mmg kena makan dgn kelapa yg digaul dgn sedikit garam... baru terasa lemak manis dan masinnyer... pulak tu bila kita hirup secawan kopi panas... 2 biji dah tersandar kekenyangan...

Resepi ni ita ambil dari dapur kak Ummi. Terima kasih ye kak ummi share resepi yang enak dimakan mudah pula penyediaannyer ni... ita share kat sini pulak lah ye untuk memudahkan ita buat rujukkan...


MyKitchen's Recepi

APAM LABU
Adaptasi dari: Apam Keledek
By: Kak Ummi Home Sweet Home

Bahan A:-
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • 2 sudu teh yis segera
  • 1 sudu teh gula kastor
  • 3 sudu makan air suam
Bahan B:-
  • 240 gm labu (dikukus/rebus)
  • 150 gm gula kastor
  • 1 biji telor
  • 150 ml santan pekat
Bahan C:- (ayak bersama)
  • 200 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh Double Action Baking Powder
Cara Membuat:-
  1. Campurkan bahan-bahan A dan kacau hingga sebati.
  2. Kemudian biarkan adunan selama 5 - 10 minit.
  3. Kemudian campurkan semua bahan-bahan B dan kisar halus. Tuangkan ke dalam mangkuk adunan.
  4. Masukkan bahan C ke dalam adunan B yang dikisar sedikit-demi sedikit dan kacau rata.
  5. Masukkan pula bahan-bahan A tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan adunan sehingga 1 jam (*akak tutup mangkuk adunan).
  6. Panaskan kukusan dan bolehlah dituangkan adunan tadi ke dalam loyang besar atau acuan-acuan kecil yang telah disapu dengan sedikit minyak dan kukuslah hingga masak (*akak guna acuan kecil dan kukus selama 15 - 18 minit).
  7. Hidangkan bersama kelapa muda parut yang digaul dengan sedikit garam dan kukus kelapa sebentar agar kelapa tidak mudah basi.


15 comments:

izahdaut said...

kak ita..
betui la kata akak tu kan..
saya pulak buat apam ni gebuuu ringan cam apam beras gitu..
wangi bau labu tu mmg best..tapi saya guna kurang sikit labu tu..

AZLITA AZIZ said...

ye ke Izah... akak punyer pulak terasa macam berat sikit jika dibandingkan dgn apam snow white atau apam nasi... tapi dalam dia mmg lembut... akak ada cuba buat masuk dulu dlm acu pas tu akak perap sekejap dalam 10 minit pas tu baru kukus dalam dia kan lagi bersarang2 dan gebu... tapi yg akak cuba tu 2 ketui aje... dah masuk mulut tak sempat nak snap! hihi lain kali klu akak buat akak ingat bila dah masuk acu perap sekejap...

Cendana Kasih said...

sini plak menjelmanya apam labu ni..sana sini kengkawan dok buat apam ni, respi pun dh salin, tp mood rajin lom datang lagi...meh sebijik nk rasa?

Mas said...

akak...nak sikit apam labu tu...
terasa lagi kesedapannya....

AZLITA AZIZ said...

nanti ita tiupkan semangat rajin mengapam datang... fuhh!!! aaa... dah mari dah tu....

AZLITA AZIZ said...

mas cikit aje tau!...
tukar dgn kek chiffon ye!...

Sheila Shafea said...

Salam Ita, cantik naik apam labu tu..sy punya tempuh hari terlebih sikit sapu minyak kat acuan tu yg npk basah sikit...rasanya kalau x sapu pun ok gak kan...apa pun apam ni mmg sdp gebussss

Diana @ Melley Mey said...

apam labu ler... sedaaap nyer.... tak tau bila ler diana nak merasa apam labu nie... nak buat.. sampai skg pun x buat2 lg.. ermmm..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

geram tengok apam labu ita ni.. nak pulak gambar yg last tu.... lagi ngancam... mcm dok depan mata jer.. hehe..

labu ada lagi ke? akak punya ada setengah lagi tu.. cadang2 nak buat gak apam labu ni.. tp belum beli lagi double action baking powder tu... yg ada dulu dah expired.. baking powder biasa tu adalah.. kang kalo buat kang.. mau takmo naik lg mcm muffin labu dulu tuh.. hehe..

kalo ita nak tau.. kak ummi adaptasi resepi apam keledek tu resepi yg akak pernah kongsikan beberapa tahun dulu.. tp masa tu akak lom ada blog lg.. tapi akak update kat fotopages.. try ler klik2 kat MaDiHaA FP yg kak ummi link tuh kalau nak tengok kejadian apam keledek akak.. ada yg merekah, ada yg takmo senyum langsung.. hihihii... saja jelah bgtau.. tp akak salute ler ngan kak ummi & izah sebab kreatif bab2 mengadaptasi resepi2 tu... jadi.. bolehlah kita dptkan pelbagai hasil dari resepi yg sama...

K.Nor said...

salam ita.. ni pendapat k.nor dr apa yg k.nor dah cuba buat..
1. lepas dah peram 1 jam tu kan, kita masukkan adunan dalm cup pastu kita kukus.. cara yg ni mmg buat apam kita berat/padat sket
2. cuba ita biarkan dlm 5 - 10 min dlm cup tu, baru kukus. letak 1/2 penuh jer dr cup tu jgn letak 3/4 atau full, nanti melimpah ruah dr cup. lepas adunan dah naik hampir full cup baru ita kukus.. cara ni apam lebih ringan dan gebu..

try la sbb akak dah try dua2 cara tu.. yg cara ke dua tu buat apam tu lagi sedap dan tak mampat/padat

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam sheila...

terima kasih... ita mmg tak sapu minyak sebab ita masuk dlm acu silicon Shiela ia pun senang tanggal..
kalau letak dlm paper cup pun cantik jugak..
kalau nak kasi dia kembang mekar kak Ummi kata letak dalam acu muffin yg lobang2... ita tak de pulak acu tu...

AZLITA AZIZ said...

Diana... nak ita tiupkan juga ke??? hihi
buat! Diana jangan tak buat! sedap apam ni...
makan pulak dgn kelapa, minum pulak dgn kopi O kaw! mmg terangkat tak leh bangun lah kata org tu... (hihi saje je goda diana...)

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih kak Madiha...
oh! ye ke kak apam keledek tu resepi akak...
ita pun ada terperasan yatie buat hari tu...

kadang2 ita selalu tertanya2 mana lah dorang ni semua dapat idea untuk reka macam2 resepi kan..?? dulu ita tau apam beras dan apam Eno aje.. sekarang ni macam2 ada.. antara rajin dan tak merajin aje lah nak mencuba...

Tapi ita salute jugak kak akak la... macam2 akak reka apam keledek la... donut labu lah... ita tak pernah terfikir labu boleh buat donut... hihihi ada aje idea akak ni...bagus la.. lembut pulak tu! nanti ita nak cuba apam keledek pulak! mesti sedap jugak kan kak! nanti ita copy eh kak...

AZLITA AZIZ said...

waalaikumussalam kak Nor,

Betul lah kak Nor ita pun ada jugak cuba hari tu lepas baca kat blog akak... ita cuba jugak macam yg akak cakap tu... mmg ringan dan gebu... dalam dia macam bersarang2 kan?? tapi masa tu adunan tu dah separuh ita kukus... bila baca balik kat blog aka baru ita perasan kak Nor ada tulis perap sekejap bila dah tuang dlm acuan... ita terus buat dapat lah 3 ketul... habis dah ita makan.. hihi tak sempat nak snap!

nanti ita ingat ita nak buat lagi... pas tu kan ita nak perap terus dalam acu... maknanyer masa yg kata perap adunan tu ita ingat ita terus letak dalam acu siap2 pas tu ita perap lama sikit...

ok tak eh kak... letak dalam almari atau oven bagi dia panas sikit... hihi memandai aje ita ni... kang jadi lagi nasib Si Labu Labi...

<-- said...

wahhhh ,,,mlong nak try resipi Azlita ni la....mohon share resipi nyer ya......nampak sedap ....mmg labu kegemaran mlong ....TQ

Powered by Blogger.