Follow if you like

Feb 18, 2011

SOTONG SUMBAT KELAPA

Dah makan ke?? ita hari ni masak cepat cikit... maklumlah hari Jumaat... nanti suami balik makan tengahari pas tu terus nak gi sembagyang Jumaat. so kena masak awal...


Menu untuk hari jumaat ni simple aje... yg penting sedap! ita suka, suami suka dan anak2 suka. Masa gi pasar ari tu nampaklah orang jual sotong... besar2 geramnyer tengok... ita pun beli lah 3 ekor.. wah! 3 ekor pun dah besar dah tu... masa tu dalam kepala mmg nak buat sotong sumbat aje... ni kalau sumbat mesti montel2 sotong ni... hihi... ayak liur pun dah ngencis2... teringat kat kuah sotong ni yg pekat dan berbau harum.. makan pulak dgn nasi panas2 pasti terangkat... uh! tak sabar nak masak....


hari ni warghhh!!! dapat makan lauk kesukaan ku ini.... jom masuk dapur kita main masak2... sapa nak tolong masak??? sila angkat tangan macam sotong.. hehe...


MyKitchen's Recepi

SOTONG SUMBAT KELAPA

2 ekor sotong yg besar - jangan lah besar sangat... yg sedang2 aje....
1/2 biji kelapa parut - ambil putih sahaja
1 batang serai - dikisar
1 sudu teh jintan manis
1 inc halia - dikisar
5 tangkai cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
4 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
secubit garam
sedikit air asam jawa

Caranyer

Sotong dicuci tetapi jgn dibuang kepalanyer.
Cili kering, serai, halia, bawang merah dan bawang putih dikisar halus. Kemudian gaulkan dgn kelapa parut. Tambahkan air asam, garam dan serbuk jintan manis. kacau rata.
Setelah itu sumbatkan kedalam sotong kemas2 dan masukkan semula kepala sotong dan disemat semula kemas2 dgn lidi. Ketepikan

KUAH SOTONG

1 gengam cili kering - direndam hingga lembut dan dikisar
1/2 cawan santan pekat
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 batang serai - dititik
3 helai daun limau perut dihiris
1 helai dau kunyit - dimayang halus
sedikit belacan
sedikit air asam
garam dan gula secukup rasa

Caranyer

Kisar cili kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Kemudian tumis dalam kuali hingga garing dan harum. Masukkan serai yg dititik. dan masak hingga kuah agak kering. Kemudian masukkan santan pekat dan air asam. Biaria didih. masukkan daun limau perut, daun kunyit, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuah didih dan pecah minyak masukkan sotong dan masak lagi hingga sotong benar2 masak dan empuk. Biarkan hingga kuahnyer pekat sedikit. Setelah sesuai rasanyer bolehlah diangkat dan dihidangkan.

6 comments:

Mas said...

perrhh..tengok sotong akak tu..
tetiba mas jadi lapar...

Sheila Shafea said...

Salam membangkitkan selera pulak..fv jugak ni..sda daun lumau psti harum kan...tq nak try lee ank dah npk suruh bwt..

anymz said...

assalam ita..frust akak ni tau..smlm akak dtg ke sini tapi tak dpt komen kat entri pau tu..streamyx lembab giler..tension...
sebagai hadiah(cewah hadiah kat diri sendiri).,akak ambik sotong ni satu pinggan ya..nak makan anak beranak je..huhuhu

izahdaut said...

kak itaaaaa...memang nampak best sungguh sotong sumbat tu..
tak pernah try buat..nak kena try jugak ni..kalau tak buat sumbat, buat kuah tu je pun sedap kot kak ita?

AZLITA AZIZ said...

Mas: Jemput makan mas...

Sheila : bila anak dah suruh buat tu... mmm... mmg kena buat kan Sheila...

kak Anim: Wasalam kak , hihi... ambil lah kak ita hadiahkan...
kak line sekarang makin lambat lah... ita pun geram jugak kadang2 menunggu dia semua kerja terbengkalai.... hehe

Izah: ok jugak izah... tak buat sumbat kelapa pun ok... kuah dia tu sedap!... kadang2 akak makan dgn roti... hehe

wana said...

Yay!..saya dah berjaya buat sotong sumbat..Thanks Akak..jangan lupa singgah kat blog wana yer:ANEKA RESEPI TERKINI

Powered by Blogger.