Follow if you like

Feb 10, 2011

SERI LAPIS LABU

assalamualaikum...
geram betul dgn tenet hari ni... slow betul... susah nak masuk N3. Ok lah malas nak cakap bebanyak kerja umah pun dah tertangguh dek menunggukan cik tenet kita ni... kang tak sempat pulak nak memasak... 

Ok kita tengoklah kuih yg ita dah buat malam tadi, pagi ni baru potong sebab nak tunggukan sejuk. Rasanyer sedap! teksturnyer lembut... dan mmg sempurna dan sesuai dgn namanyer Seri Lapis Labu... memang berseri2... tapi ita buat 1/2 adunan aje... taulah kalau kuih jenis talam ni ita sorang aje yg makan... yg lain tu... paham2 aje le... banyak pulak santan yg digunakan siaplah lepas ni ada tercabut spring timbang tu... hihi
Terima kasih kepada penyumbang resepi... kpd Izah akak minta izin share resepinyer disini pula ye!



 
SERI LAPIS LABU
by Puan Azimah Mansur
Sumber: Izah Akma Singahsana Kitchen

Bahan Lapisan Bawah:

150 gm labu, diparut kasar
700 ml santan
100 gm gula pasir
60 gm tepung gandum
120 gm tepung beras
1 tbsp tepung ubi
1/2 tsp garam
daun pandan

Bahan Lapisan Atas:

150 gm labu, diparut
170 gm gula
120 gm tepung beras
70 gm tepung gandum
1 tbsp tepung ubi
700 ml santan
2 biji telur
1/2 tsp garam
pewarna kuning dan hijau
daun pandan

"DO IT YOURSELF"

Untuk Lapisan Bawah
Panaskan separuh santan bersama daun pandan, garam dan gula. Satukan lebihan santan bersama tepung ubi, gandum dan beras. Kacau hingga rata, sebati dan adunan menjadi halus. Tuangkan santan yang dimasak tadi dan kacau lagi hingga merata. Masak dan kacau bancuhan hingga naik wap. Masukkan parutan labu, kacau rata, terus tuangkan ke dalam loyang 10" yang dialas plastik dan kukus hingga masak.



Untuk Lapisan Atas:
Panaskan separuh santan bersama daun pandan, garam dan gula. Biarkan sejuk seketika. Lepas itu, kisarkan santan ini bersama labu. Satukan baki santan yang separuh lagi dengan tepung dan telur, kacau rata. Tuangkan pula kisaran labu bersama santan tadi, kacau rata. Kemudian bahagikan kepada 3 bahagian. Dua bahagian diwarnakan hijau dan satu bahagian lagi diwarnakan kuning. Masak satu bahagian hijau hingga naik wap. Tuang atas lapisan bawah, kukus lagi sehingga masak. Lakukan dengan cara yang sama untuk dua bahagian lagi warna.

21 comments:

izahdaut said...

cantiknya kombinasi warne tu...lawa lawa... nak try jugak ni..labu ada sebijik tergolek kat dapur tu..hehe

Iza Akma said...

assalam..cantik lapis labu kak Ita..manis dan ayu je dipandang..tkasih sudi mencuba dan war2kan di sini..

Yatie said...

Assalam Ita,
Cantik kuih Ita ni...terliur jek tngk..dari aritu berangan nak buat...tapi bnyk step tu yg malas sikit...hehehehhe, nak rasa kat sini dululah...leh ke..

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnya kak ita...mie memang suka kalau makanan yang ada labu nih...sedap...cuma tang santannya je tu gerun skit tgk...hehehhehe

Sheila Shafea said...

pehhh menawan betul..nak buat tapi bahn nya kira byak jugak yeee..x pe le mkn kat rmh akk je leee boleh

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

arghhh...memang menawan dengan potongan yang cantik dan warna yang menawan...kalau kita rajin kita cuba ya..

ain (sweet thots) said...

sedapnya kak nampak lapis labu ni... kaler pon sgt menarik. kita masih fail la bab2 melapis ni... rasa gerun lak nk buat ;) tapi kuih2 lapis & seangkatan dgnnya mmg favorite.

Mr. Mama said...

salam......
labu.......suka tu.
color pun sedap mata memandang

K.Nor said...

waduh... melopong nengok lapis labu ita nih.. aishhh.. lawo :)

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Izah...
buat izah kesian nasib labu yg tergolek tu... jangan jadi "nasib si labu labi" sudah... hihi

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih juga ye Izah... aka pun tergoda tengok kuih iza hari tu... kebetulan ada pulak labu tu yg terus buat... sedap ek! lembut aje...

AZLITA AZIZ said...

wasalam Yatie,
Nampak macam rumit... tapi bila dah buat simple aje caranyer... tapi mmg sedap ita rasa Yatie mesti suka punyer... buat lah Yatie...

AZLITA AZIZ said...

Sedap Mimiey...
kalau Mimiey suka labu Mimiey kena cuba yg ni...
Mmg banyak pakai santan tapi akak buat 1/2 adunan aje... dapat 1 loyang 7" OK lah tu... bila dah makan terlupa kat santan tu... hihihi

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Sheila...
adunan ni mmg banyak... buat 1/2 adunan aje pun ok... akak pun buat 1/2 aje...
kalau nak makan kat sini pun boleh tapi kena tunggu akak buat lagi sebab yg ni dah licin akak makan... hihihi tak sedar sebab sedap! akak masuk peti ice sikit tadi yg dlm peti tu pun sedap sebab sejuk aje...

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih nazrah...
cuba ye, jangan tak cuba...

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Ain...
akak pun suka kuih lapis... dan yg ini pun sedap!

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Mr. Mama

AZLITA AZIZ said...

terima kasih kak nor...
akak kalau buat mesti lagi mengancam!... berjam2 ita dok membelek... hihihi

dZana said...

cantik talam ita.. akk boleh terasa lemak2 manisnya.. hihihi.. berangan nk buat talam jagung pun belum menjadi lagi ni..

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Zana....
yg ni zana kena cuba... sedap! tau... tak tipu...hihi

Zubaida Hashim said...

Assalam....nk tnya satu bahagian nk di kukus berapa minit ye

Powered by Blogger.