Follow if you like

Feb 9, 2011

CUCUR NASI IKAN BILIS

eh eh dah malam dah... baru nak ajak minum petang... tak pe tak pe... kita buat tuk sarapan esok pagi eh!...
Petang tadi ita mencucur la pulak... sedap cucur ni mmg tak pernah makan cucur nasi ni baru first time... sedap sunguh!! jap eh! nak cicah colek cikit... eeeemmmm... lembutnyerrr... dah tak leh nak cakap dah... sedap sangat!!


Resepi ni ita ambil kat dapur Yatie... resepi ibu.. biasa kalau resepi ibu ni mmg sedap! cfrm!.. tu yg ita teruja sangat nak mencuba... dan merasa.. mmg tekaan ita tepat la... sah air tangan ibu mmg tiada tandingannyer... "kirim salam kat ibu ye Yatie..."

Cucur ni mmg fav anak2 ita... semua suka... ala kesiannyer kat anak2 kang kalau dorang tgk... mesti meleleh air liur tu... "tutup mata ye nak buat2 tak nampak... nanti bila balik cuti mak buatkan... "

Ita copy kat sini pulak ye, Yatie... nanti senang nak buat mana tau esok2 klu jumpa udang geragau boleh buat cucur ni lagi... cepat2 ambil pen dan kertas kita salin resepi...


MyKitchen's Recepi

CUCUR NASI IKAN BILIS
By: Yatie

  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
"DO IT YOURSELF"
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

6 comments:

Mas said...

mas pun selalu buat cucur nasi ni..sedapp kan kak...anak2 mas suka sangat..

anymz said...

akak suka cucur nasi ni ita..tambah2 kalau kita buat masa musim hujan..fuuhh..terasa2 lagi kesedapan cucur ni tau.

AZLITA AZIZ said...

aha mas sedap sangat! tak puas makan... biasa akak buat tepung aje ni letak nasi lagi sedap kan?? lepas ni guna resepi ni aje lah... senang aje... nasi yg lebih tu tak yah susah2 nak digoreng kita cucur lah pulak... hihi

AZLITA AZIZ said...

aha kak musim ujan dah lepas dah... panas2 pun jalan kak... kalau perut dah lapar dia tak kira musim.... belasah aje... hihihi

Nieza said...

ya betul memang sedap cucur ni saya kalau buat suka bubuh telur lak sebiji terasa lagi keragupannya...memang sedap la..hehe

Yatie said...

Assalammualaikum Ita,
Dari pagi tadi nak singgah, tenet slow betullah...ilang mood kejap..bila tngk dah berderet2 menu Ita yg sedap2...tetiba ada cucur nasi resepi mak Yatie ni....tq cuba dan kena dngn selera Ita..sedapkan...

Powered by Blogger.