Follow if you like

Feb 11, 2011

BUN KAYA

KAYA.... KAYA... KAYA..... eh! bukan ita yg kaya... tapi bun ni yg kaya.... emmmm.... kaya dgn kelembutannyer... kaya dgn kegebuannyer... kaya dgn keenakkannyer.... semua kaya.... sedap! tak terkata ditambah lagi dgn inti kaya yg menambahkan lagi kemewahan bun tersebut.... begitu sempurna sekali... rupa dan kejadiannyer....


Terima kasih pada kak Nor yg telah mencadangkan kepada ita untuk menggunakan resepi Basic Doh ni... ita mmg dah perasan resepi basic doh ni ada kat dapur kak Nor. Mmg dah memanggil2 dah... tapi, sebab nak menghabiskan ita punyer BI dan softener, tu yg ita tangguhkan untuk buat basic doh yg menggunakan WR ni...


Selepas ni tak yah lah ita gunakan BI dan Softener lagi... "Selamat Tinggal Bread Improver."... "Selamat Jalan Softener"... jimat cikit belanja... hihihi
Dgn basic doh ni kita boleh buat macam2 bun dgn menggunakan creativiti masing2. Kita boleh bubuh inti, bentukkan ia dgn pelbagai bentuk dan boleh juga diletakkan perisa atau pewarna mengikut cita rasa masing2. Untuk resepi Bun Kaya ni ita letakkan kaya. Kaya ni ita beli yg dah siap. Pas tu ita letak perisa vanilla dan pewarna kuning. Bentuknyer ita masih kekalkan bentuk bun. Jom kita tengok hasilnyer...


Sekali lagi ucapan terima kasih pada kak Nor yg sudi berkongsi resepi Basic Doh yg pada ita sangat mudah untuk disediakan. Masa menbentuk doh utk dijadikan bun, selepas dikeluarkan dari BM ita dah rasa kelembutan doh ni yg lain dari yg lain. Lembut sangat dohnyer terasa2 ditapak tangan sangat spongy... best betul bermain dgn doh ni... ita minta izin untuk copy resepinyer disini pula ye kak Nor...


 MyKitchen's Recepi

BASIC DOUGH kak Nor style
By: Kak Nor Secubit Garam

380gm tepung high protein (tpg roti)
3 sudu besar susu tepung
80gm gula castor
3 sudu kecil yis segera
1 bj telur A ~ dikocok sket dgn garfu
100ml air
100gm water roux*
1/2 sudu kecil garam
30gm butter
30gm shortening

Masukkan bahan air, telur dan water roux ke dalam bread maker (BM) dan lepas tu masukkan bahan2 kering spt tepung dan susu tepung.
Letakkan gula dan yis di satu penjuru manakala garam di penjuru yg lain.
Tekan suis on pd BM dan setkan pd mode dough.
Tekan start dan biarkan ia menguli utk seketika.
Bila dah membentuk sebiji doh boleh la dimasukkan butter dan shortening.
Biarkan sehingga proses menguli selesai.
Biarkan ia naik hingga 2x ganda atau BM berbunyi menandakan proses sudah tamat.
Boleh la dibentukkan doh td mengikut citarasa anda.

#kalau nak doh yg lebih lembut dan gebu boleh la diulang proses menguli tu sekali lagi.

WATER  ROUX :  
(menggunakan kaedah 1:5 .. 1 utk tepung, 5 utk air.. )
50gm tepung gandum
250ml air

Masukkan dlm kuali/pan dan panaskan dgn api sederhana.
Hendaklah sentiasa dikacau supaya tak berketul.
Kacau hingga pekat dan padamkan api ( dlm 2 minit jer)
Bila sejuk masukkan dlm bekas bertutup dan simpan dlm peti ais sehingga nak digunakan.
Keluarkan dr peti ais, biarkan hingga pd suhu bilik baru lah digunakan.

11 comments:

izahdaut said...

wah roti yang comel comel..teringin lak nak buat inti kelapa..mesti sedap kan..boleh buat guna basic doh pulak lah...hehe..kak ita..roti mcm kat bakery lah..shanteek

hani said...

kak, sungguh menggoda la roti tu...jelas kelihatan gebunye...

anymz said...

as salam ita..wah menariknya nampak kaler2 hijau tu..akak suka roti inti kaya..sedap kan?

hana said...

salam kak.ita...
aduhaiii pantang btol nampak roti... dah ler lawo2 belaka.. haiihhh lao perut balik!

akak duk jb eh? kisahnyer kiter senegeri yer.. hihihi

K.Nor said...

alhamdulillah.. dah try pun ya.. mekasih sudi try.. sedap kan .. tak rugi try kan.. :)

Mr. Mama said...

salam...
memang sedap.....
nak 3 ketul...

Mas said...

basic doh kak nor dah jadi resepi roti peberet mas...
best sangat resepi ni...boleh buat macam2 jenis roti...
nmpk roti akak pun sangat lembut dan gebu...

Nieza said...

wah boleh jual roti dh kak ta...haha memang best basic doh roti kak nor tu...nieza dok sini memang tak ada jual soft/ bread improver tu..sebab benda tu memang salah dibawa masuk ke sini kastam nanti rampas coz diorang check ada bhn kimia...kat msia jer org guna org sini buat roti tak guna pun tapi still lembut juga roti tu.

AZLITA AZIZ said...

to izah: terima kasih izah... kalau inti kelapa lagi sedap akak mmg suka inti kelapa... ni pun berangan nak buat lagi...

to hani: Tq hani.. :)

to kak Anim: wasalam kak... mmg sedap kaya ni perasa pandan... wangi aje... tak puas makan...

to hana: wasalam hana..
aha kita senegeri ... bila nak balik.. nanti pindah dok sebelah umah akak eh, klu dah balik... hihi

AZLITA AZIZ said...

to kak Nor: Alhamdulillah kak Nor mmg sedap dan serasi dgn selera ita sekeluarga... mmg berbaloi mencuba... suami ita sampai bawak gi off nak suruh kawan2 dia rasa... mmg sedap! terima kasih kak Nor..

to Mr Mama: wasalam...
boleh nanti ita tapawkan... hihi

To Mas: betul lah mas akak rasa pun mcm tu... dah tak nak tukar yg lain dah mmg serasi sangat resepi ni, lembut aje... roti tu dan gebu macam kapas rasanyer...

to Nieza : entah2 org kat sana pun buat guna WR tak Nieza??? mana kita tau kan...

Suicidal Princess said...

Salam kak, kalau saya nk guna mixer biasa tuk menguli..adakah ikut urutan yang sama gak? X perlu nk tggu yis kembang?

Terim Kasih

Powered by Blogger.