Follow if you like

Feb 9, 2011

AWARD DARI KAK NOR

assalamualaikum....
petang tadi kak Nor minta datang umah ambil award.... Ita mmg hari2 dok melanguk kat dapur kak Nor keluar masuk keluar masuk... kadang2 tak reti nak balik2. Tapi ari ni lambat sikit angkut award ni dok sibuk gi antar Dalili tusyen... mlm dah relex2 baru boleh angkut bawak balik... hihi... Terima kasih kak Nor kerana sudi bagi ita award ni... rasa terharu pulak... ialah ita ni baru aje berjinak2 dalam dunia berblog ni banyak yg nak kena belajar lagi... ni anak2 tak de lagi lah mak dia terkial2 tak tahu nak tekan button apa??  kang salah2 tekan kang terdelet pulak semua... hihihi

kalau cakap pasal favourite blog ni sebenarnyer banyak blog yg ita suka... selalu keluar masuk keluar masuk dapur kawan tu kadang2 sampai tak ingat nak balik umah sendiri... terkasima sekejap... salah satu blog yg ita suka ialah blog kak Nor. Mmg suka sangat masuk dapur kak Nor. Sampai suami ita pun kalau dia balik kerja mesti dia tanya... kak Nor masak apa ari ni.... isshhh... dia pulak yg lobih... Secubit Garam sememangnyer sumber inspirasi ita bukan sahaja dalam dunia masakan tetapi juga contoh seorang ibu yg terbaik... suka tengok kak Nor bersama anak2 dan akan sentiasa ita jadikan panduan dalam mendidik anak2 ita... insyaallah....

1. Copy gambar atas ni di entry. Letak kat atas sekali.
OK siap....

2. Nyatakan dari mana dapat tag ni
Dari Kak Nor Secubit Garam 

3. Listkan 5 blog yg menjadi favorite serta sebabnya- 
 Aduh!... 5 aje ke?? banyak ni yg ita suka... kalau 10 boleh tak?? hihi

CMG DAPUR TAMPA SEMPADAN

Kalau bab nak mudah dan senang cari resepi ita suka skodeng blog CMG. Semua ada... nak masak apa cakap aje... pas tu pandai2 lah selongkar kat dapur cik Mat... mesti jumpa punyer... dari masakan Melayu himggalah ke Timur Tengah....lauk-pauk, kuih -muih hingga ke pastry dan desert semuanyer ada... macam2 adaaaa....

YATIE SINAR KEHIDUPANKU

Kalau nak cari kuih kukus aaa... kita singah rumah Yatie... "Ratu Talam". Seorang ibu kepada 4 orang anak yg rajin memasak. Antara blog terawal yg ita jumpa... yg rupanyer jiran lama... Seorang wanita yg lemah lembut cara perwatakkannyer... seorang ibu yg sangat penyayang... seorang sahabat yg terbaik.... dan merupakan idola ita juga... Beliau bukan sahaja pandai memasak tapi juga pandai menjahit.... (suka sangat tengok cara Yatie mendidik anak2nyer penuh dgn sifat keibuan... )

RIMA

kalau nak cari kek, ita suka lepak kat rumah Rima. Aduh! boleh pengsan bila masuk dapur Rima. kadang2 dlm hati ni kata " bilalah aku ni nak pandai buat kek macam Rima..."hihihi.... kalau bukak blog Rima, kena pastikan Dalili tak ade... kalau tak.. adoiiii.... dia dok mengadap kek barbie doll tu aje... pas tu kita tak boleh nak bukak yg lain pulak... cantik2 kek Rima... hasil kerja tangan Rima sangat berhalus... terutamanyer bila tengok kek2 lapis dia yg mmg tak tau nak cakap lah.... kadang sampai mengelamun sekejap... banyak jugak kek Rima yg ita dah cuba... rasanyer mmg marveloussss... lahhhh... 


HANNA

kalau nak tengok gambar yg cantik2 ita suka terbang ke Jepun... Pic2 masakan Hanna ni mmg selalu mengoda ita....kalau masuk dapur Hanna terus lapar perut.... gambar2 Hanna bersama anak2 main snow pun ita suka sangat tengok... comelnyer anak Hanna... kalau dapat kat ita dah lembik budak tu kena picit2 geramnyer... Masakan Hanna semuanyer menyelerakan... macam2 pulak tu... Bila lah Hanna ni nak balik dari Jepun... rumah sebelah ni kosong... jom lah kita berjiran... senang ita dok ulur pinggan celah tingkap... hihi


KAK UMMI
Ita juga suka sangat masuk dapur kak Ummi Kuantan... Walaupun berkerja tapi masih ada masa untuk memasak... Masakan kak Ummi  juga menyelerakan... banyak resepi yg ita tak pernah jumpa ada kat dapur kak Ummi. Tu yg semakin teruja nak bertandang selalu.. walaupun tuan rumah tak jemput... hihi tak malu kan ita ni... 


4. Tag ke blog tersebut dan tinggalkan link.
dah siap ye kak Nor.... tu dah berjela2 dah nulis... ita ni kalu dah bercakap mmg tak reti stop... sorry ye terlebih sudaaa....

4 comments:

K.Nor said...

salam ita.. mekasih sudi angkut award dan jawab tag.. mekasih juga sbb suka melangut kat rumah k.nor.. tp bab cik abg yg balik tanya k.nor masak apa tu.. tu yg tak tahan.. gelak akak.. sampai ke cik abg pun kenal secubitgaram ya.. tq to him too :)

semoga ukhwah antara kita berpanjangan dan dpt bersua muka satu hari nanti ya.. nice knowing u :)

Ummi said...

Salam Ita...hahaa..tq tq...datang aje ke dapur akak...xyah jemput2 kan...kita semua kan sedara...lgik2 kat cyber masak2 nih..hehe...Masakan dan pict Ita pun cantik jugak..akak ni ambik pict kadang2 nak cepat jek..maklum kdg balik kerja petang, masak, dah malam, anak dah tunggu kat meja nak ngap..hehe..so xleh nak letak props beriya dan tonggeng beriya pun...kecuali cuti tu suka gak la amik snap kat luar rmh sikit..haha, cerah terang...
Cuma satu, akak suka menggalakkan wanita2 bekerjaya supaya tiada alasan untuk tidak memasak tambahan anak2 suka bawak bekal dr beli di sekolah, biarpun sempoi, lebih terjamin kebersihan..sesekali boleh pekena kat luar kan..
muaaahh!

AZLITA AZIZ said...

wasalam kak Nor...
tu lah kak Nor dia lebih teruja tengok blog kak Nor.. banyak dah dia pilih menu... tapi tangan ni ada 2 aje,... hihi dia terlebih sudaaa kak Nor...

AZLITA AZIZ said...

wasalam kak Ummi...
aduh... malu ita kak... dah lama dah ita dok intai blog akak... nak tegur segan... hihi
Terima kasih kak... ita ni tak de kerja... tu yg dok ambil gambar tu... kadang2 sampai tertonggeng2... sampai anak2 ita pun sekarang kalau nak makan mesti tanya dulu... "mak dah tangkap gambar belum?"... hihihi...
ita mmg respect kat akak la... rajin sungguh memasak... walaupun sibuk berkerja...

Powered by Blogger.