Follow if you like

Feb 7, 2011

AIR BATU JAGUNG


Panaskan cuaca hari ni... apa kata kita sejuk-sejukkan anak tekak ni dengan Air Batu Jagung. Sebenarner ini adalah minuman yg paling digemari oleh kami sekeluarga. Anak2 dan suami ita mmg suka sangat dgn air batu jagung ni... Buatnyer tak susah sangat. Rasanyer mmg sedap! apalagi jika diletakkan ice cream vanilla... warghhh!!! tak terkata sedapnyer...


Ini adalah minuman yg mula2 direquest oleh Amirul semasa dia pulang bercuti hari tu... Anak ita yg sulung ni mmg suka jagung. Dari dalam perut lagi. Masa ita mengandungkan dia dulu, hari2 ita makan jagung rebus. Ita kalau mengandung mmg teruk sangat... lepak habisss... tak bermaya langsung dan semua tak boleh makan dan tak boleh bau! yg ita boleh makan jagung aje... hihihi kelakor kan?? pas tu bila anak ita ni lahir dia mmg suka betul makan jagung sampai sekarang... hahaha


Buat dia sangat mudah, macam biasa kita buat air jagung. Ita biasa akan masak air jagung ni supaya air batu tu nanti akan halus teksturnyer... Jerang air atas dapur, bila air dah didih masukkan sirap perisa jagung Red Man. Biar ia didih. Selepas tu tutup api dan masukkan susu cair dan susu pekat manis. Rasa manisnyer... Bila dah serasi dgn anak tekak biarkan ia sejuk. Kemudian bolehlah dibekukan dlm peti ais.

Bila dah beku, keluarkan dan masukkan dlm blender yg bersih... jangan plk yg baru lepas kisar lada... pas tu kang jawab sendiri lah ye!!... and kita terrrrrr...... siap! masukkan dalam mangkuk atau gelas bolehlah letakkan longan dan nata. pas tu letakkan ice cream vanilla dan tuangkan jagung manis dalam tin diatasnyer... hiaslah ikut suka... selepas tu bolehlah dinikmati bersama keluarga....

12 comments:

Mas said...

perrhhhh...panas2 ni memang nyamam dapat minum air jagung tu....sedappnya...

nur easy said...

singgah sini. selera pulak..mana nak cari ni? ;)

K.Nor said...

sejuk anak tekak tengok ais jagung tu sedapnyer..

AZLITA AZIZ said...

Ni dah musim panas lah ni mas baru dapat merasa... hari tu nak buat asyik ujan aje... sedap! pulak bila makan dgn ice cream... lagilah...

AZLITA AZIZ said...

terima kasih nur sudi singah dan jenjuk2 dapur akak ni...
ala... ciannyer dia... susah2 datang sini nur nanti akak buatkan...

AZLITA AZIZ said...

tulah kak Nor ni pun kes nak sejukkan anak tekak la ni... dah musim panas ni anak tekak ni kering aje... pekena ni... emmm.. nyaman sikit rasa...

cikmanggis said...

masyallah meleleh air liur cm ni hehe.Nampak enak sekali ya:)

Nieza said...

kak ta, sedapnya ais jagung tu....adehhhh terliur la kak mlm2 singgah ni...nk pi cedok snow kat luar la buat air ni..ais batu tak dak snow jer yg ada..ekekeke

hana said...

waduhhhh wpon kat sini sejuk egegegege kalau dapat segelas pong nyamannnnn...

AZLITA AZIZ said...

cik manggis ambil tisu ni kesat ayak liur tu... dah meleleh2 dah tu... hihi

AZLITA AZIZ said...

aha.. Nieza... uikk... banyak dapat tu... kalau akak dah buat ABC... hihihi jimat karen...

AZLITA AZIZ said...

hana gi la join Nieza cedok snow kat luar tu... hihihi

Powered by Blogger.