Follow if you like

Jan 11, 2011

SOTONG PERIA BERLADA

hari ni ita nak berkongsi satu lagi resepi yg ita rasa cukup istemewa...
actually semalam suami ita pergi pasar.... bila balik dia beli peria... dan minta ita masakkan dia peria kerana dah lama katanyer tak makan peria... alamak ita ni sebenarnyer tak tau lansung peria ni nak masak apa...? sebab ita mmg tak makan peria dan mak pun tak pernah masak peria...lansung.... sebab tau lakan peria kan pahit... klu masak pun sure anak2 tak akan makan...

Mula lah ita kelangkabut.... menyelongkar cari resepi tuk buat masak peria ni... selongkar punya selongkar akhirnyerrrr.... jumpa jugak resepi kat discussion board kat Kongsi Resepi. fuhhh!!! legaaa...
Resepi dikirimkan oleh Pn. Askieya Ashes Hanifah aduh! susah betul nak menyebut nama nak tergeliat lidah dibuatnyer....

Bila dok belek2 bahan yg diperlukan tak la payah mencari dan masaknyer pun teramat mudah... tp tang jumlah bahan yg diperlukan... makkk aiii rasanyer ada berasap telinga....!!! jadi ita pun kurangkan mana yg perlu... mengikut jumlah mulut yg nak makan...

bila dah siap masak... time untuk merasa... berdebar jugak ni OK ke KO...! sereeeppp!! (tgh rasa) WOW!
hanya itu yg dapat ita katakan...
Kepada Pn. Askieya, ita nak ucapkan terima kasih kerana sudi berkongsi resepi yg WOW! ni... ita minta izin share resepinyer disini pula ye!...
Kepada kawan2 yg lain apa tunggu lagi jom masak .... WOW!



MyKitchen's Recipe

SOTONG PERIA BERLADA
By: Pn Askieya Ashes Hanifa
500 gm sotong - dicuci dan dipotong
60 gm peria - dihiris
50 gm cili padi - dikisar
200 gm cili merah - dikisar
30 gm bawang putih - dikisar
50 gm bawang merah - dikisar
sedikit belacan
minyak untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

"DO IT YOURSELF"
Rebus sotong terlebih dahulu dan toskan airnyer
panaskan minyak, kemudian tumiskan bahan2 yg telah dikisar dan belacan hingga naik bau
Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan sotong dan peria. masak hingga garing selama lebih kurang 2 minit. Siap untuk dihidangkan


6 comments:

Nieza said...

salam kak ta, saya pun x pernah msk peria dan x pandai nk mkn pun...bila msk mcm tu pahit tak kak?nanti kena cuba juga tu..org ckp bagus kan mkn peria tu..tapi x taula pula.

AZLITA AZIZ said...

wasalam nieza,
peria tu masih lagi ada rasa pahit tapi bila dah kena dgn cili dan sotong... akak rasa sedap pulak!
akak pun tak pernah makan ni baru first time!

sasha said...

wallaaa ita!!!...terasa lagi lapooo ni!!..sukaaa betul goda2 dipetang hari...
peria tu walau pahit tapi tu ler yg sedap eh ita!!..awesome!!

nOOrsha said...

alololo...cantiknye gambo....
suke!~

kak Erna said...

ita..boleh cuba ni..selalu mask guna udang..
masak lemak cili api..atau goreng aje..belum pernah guna sotong..terima kasih ita.

Yatie said...

Salam Ita,
Yatie pun masak peria ni sekali sekala..tu pun kalau suami suruh gak...Yatie pun tak gemar sbb pahit....yg pelik bila mak masak tu sedaplah pulak..tak berapa pahit.
=kalau Ita yg masak...yatie ngap je...mengancam tul...

Powered by Blogger.