Follow if you like

Jan 23, 2011

MIX FRUITS CUP CAKE

assalamualaikum...
selamat berhujung minggu.... buat apa hujung minggu ni??  ita mcm biasa la klu tak mengemas umah dah tentulah dok kat dapor... dah jadi org dapur kan??


Hari ni ita buat cup cake... resepi dari kak fida kat My Resepi. Ita buat  cup cake Mix fruits sebab dah dibubuh topping tak nampaklah keknyer yg kat dlm tu.... Rasanyer sedap! dan membuatnyer pun tersangatlah senang nyer... tak payah pakai mixer. Tak lah berselerak dapur tu.... tak banyak barang yg nak dicuci... senang keje...


Topping pun ita buat yg simple2 aje... sekadar nak memenuh kan masa lapang Dalili. Anak2 klu part ni yg dia suka kan... main masak2 main baking2... hihihi kalu tak dia asyik dok bercakap dgn kucing dia aje... ialah dah tak de kawan nikan..... dok umah sorang2 kawan lah dgn kucing... cian Dalili...


MyKitchen Recepi

MIX FRUITS CUP CAKE
By: kak Fida

Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 3 1/2 sb (55g) mentega
  • 1/4 cawan gula halus
  • 1/2 cawan mix fruits
  • 1 biji telur - dikocok
  • 4 sb susu manis/pekat
  • 1 sk perasa oren
  • secubit garam
  • secukup mangkuk kertas

"DO IT YOURSELF"

  1. Tepung dan baking powder diayak di dalam sebuah mangkuk dan masukkan mentega dan gaul dgn hujung jari hingga menjadi seperti serbuk roti.
  2. Masukkan gula,garam,mixfruits dan gaul rata dgn menggunakan garfu dan masukkan pula susu,telur dan perasa oren dan kacau hingga sebati.
  3. Masukkan 1 sudu besar penuh adunan ke dlm mangkuk kertas hingga habis.
  4. Masukkan ke dlm oven yg tlh dipanaskan dulu dan bakar selama 1/2 jam pd suhu 180C atau hingga masak.Sejukkan cup cakes di atas redai kek.
  5. Cup cakes ini juga boleh di isikan ke dlm mangkuk plastik bertutup dan di jadikan kek berkat untuk sesebuah majlis.

GANACHE COKLAT
500 gm whipping cream
650 gm coklat masakkan

Caranyer
Potong coklat menjadi kepingan kecil. Masak whipping cream hingga didih. Tutup api , masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair. Biarkan sejuk kemudian masukkan dlm peti ais sejukkan selama 1 jam atau hingga coklat keras.... ok! dah boleh digunakan... klu adunan tu banyak... boleh buat 1/2 adunan sahaja... tapi klu buat lebih pun tak ape...  lebihan ganache tu boleh simpan... makan dgn roti pun sedap!  macam Nutella... Yummy!!!


6 comments:

nurul huda said...

akak.. suke nye tgk topping akak tu... huda nak mintak resepi untuk topping aku tu boleh tak..? huhu :)

AZLITA AZIZ said...

untuk topping tu akak guna ganache coklat. lupa plk nak letak resepi tadi. ok resepinyer:
500 gm whipping cream
650 gm coklat masakkan
caranyer:
Potong coklat menjadi kepingan kecil. masak whipping cream hingga didih. Tutup api , masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair. biarkan sejuk kemudian masukkan dlm peti ais sejukkan selama 1 jam atau hingga coklat keras ok dah boleh digunakan... klu adunan tu banyak... boleh buat 1/2 adunan sahaja... atau lebih tu boleh simpan... makan dgn roti pun sedap!

Mimiey.. (^-^) said...

lawala kak ita punya topping tu..simple tapi menarik...dalili cute sgt2... suka tengok die senyum..manis!!

Mr. Swift said...

Sedap gila!!!!!!!!!!


Psst! : Okay Mamak Mu Jahat! AIK?
Psst! : Dunia Kawan? Ada ke yang lebih baik dari yang terbaik?!
Psst! : YA! Memang Saya Ada Skandal Affair Dengan Isteri Rosyam Nor Pun!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Suka tenguk ganachenya, cute.

fieza said...

akak..xphm skit le..huhuu.. ganache tue bg die keras?...keras cmne..leh topping ke kalo keras?

Powered by Blogger.