Follow if you like

Jan 21, 2011

DEATH BY CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum...
Selamat malam semua... lambat masuk N3 hari ni.... busy sangat.... hari ni banyak sangat kerja nak diselesaikan... terkejar2... pulak tu hari Jumaat... masa terasa amat singkat sekali...


Malam ni ita nak tunjukkan cake yg ita dan Dalili buat semalam. Boleh dikata kan hampir 70% kek ini dibuat oleh Dalili... mak nyer hanya tolong2 mana yg patut.... seronok bila buat kek dgn anak2 ni bermacam gelagat mereka yg kita boleh perhatikan... excited sangat... nak tengok apa yg jadi dgn kek dia.... hahaha kelakar pun ada....

Dia punyer berserak pun boleh tahan jugak... bila kek dah masuk oven... lagila.... kejap2 tengok... kejap tengok... nasib baik kek tu tak boleh bercakap....


Bila kek dah siap lagilah kecoh! sibuk pulak suruh ayahnyer merasa kek yg dia buat.... Dalili ni excited sangat nak buat kek sebab hari tu masa ita dok jengah kat dapur Rima  dia ternampak Rima buat kek Barbie Doll... wah! bukan main seronok member... berangan nak buat... habis semua barbie doll dia di keluarkan... dari yg pakai baju sampai yg dah tak berbaju... semua disusun dan dipilih mana satu yg dia nak jadikan kek Barbie Doll tu... pas tu sibuk nak buat... makkk aiii!!! nak oiii.... mak ni belum katam lagi buat kek ni nak oiii... manalah boleh nak buat kek mcm unty Rima tu.... pengsan mak  nakkk!!

Sebelum buat kek barbie doll tu kena lah buat kek yg senang2 dulu... tu lah yg dok buat kek ni... ni dia kata dia dah lulus... esok nak buat kek barbie doll pulak...!! aii....
 


MyKitchen's Recipe

DEATH BY CHOCOLATE CAKE
By: mrsdayat
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 2 cwn tepung (ayak)
  • 3 biji telur grade A
  • 1 cwn koko powder
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak@butter cair
  • 1 cwn air panas didih
  • 1 tsp soda bikarbonat
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp esen vanila
  • **utk ganache**
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
  • ##utk whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream 
 "DO IT YOURSELF"

  1. Tepung +koko powder+soda bikarbonat+baking powder di ayak bersama
  2. Pukul gula dan telur sampai kembang, tambahkan esen vanila
  3. Masukkan susu dan minyak/butter cair dlm adunan,kacau sebati
  4. Masukkan bahan2 yg diayak (cara 1) kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik
  5. Last skali masukkan air panas..kacau sebati
  6. Bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. bule juga kukus slame lebih kurang 1 jam
  7. **utk ganache**
  8. Dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  9. Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  10. Tambahkan golden syrup
  11. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  12. ##utk whipped cream..pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati
  13. Kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  14. Ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan pula dgn ganache yg kita dh simpan dlm peti(rujuk step 11).simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit






18 comments:

Mas said...

perhhh..cantiknya kek...teror la akak mendeko....

Antan Bertingkah said...

Cantiknya...dan nampak sedap sangat.....

AZLITA AZIZ said...

mas, terima kasih mas..... hihihi main2 aje ni mas dok melayan kerenah anak tu sorang....kia layan aje lah...

AZLITA AZIZ said...

terima kasih Yus.... sama plk kita buat kek coklat... kita tukar lah suka sama suka....hihihi

K.Nor said...

ita.. cantiknyer kek.. tahniah buat si anak dara tu.. maknya pun terror deco gak.. lps ni.. boleh la buat kek barble tu pulak!! hehe

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih kak Nor....
mmg tu lah yg dia hajatkan... ni pun dah asyik tya aje bila nak buat kek barbie tu!... hihihi mak dia aje yg tak larat... tak larat nak menghabiskan kek tu... hehehe

Nieza said...

kak Ta, lawanya kek...pandai la kak ta deco2 tu nieza teringin nk buat tapi x pandai pulak nk mendeco ni...:)

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Admirer kat cara kek tu posing...memang cantik kek tu ditambah gambar yg ada class...
teringin nak ambil gambar camtu...bole belajar ker.??

Yatie said...

Salam Ita,
Fulamak....cantik betullah kek Ita ni...nmpk gaya dah takyah beli kek lagi bila birthday anak2....Yatie pun nak order jelah mcm ni dngn Ita..suka tngk...

AZLITA AZIZ said...

ni pun akak hentam aje nieza... guna aje apa yg ada kat umah... hihihi... sbb nak melayan kan si kecik tu sorang...

AZLITA AZIZ said...

Terima kasih Nazrah....
akak pun baru2 aje belajar ambil gambar cam tu... hihihi... banyak tgk pic kat majalah, blog kwn2 dan kat tenet.... pas tu akak cuba!... hihihi tu lah hasilnyer....
Nazrah pun boleh!

AZLITA AZIZ said...

wasalam yatie....
hihihi.... terima kasih yatie....
baru cuba2 yatie...
nak order.... boleh!... hihihi

fieza said...

kak..coklat parut2 tue akak wt sndrik o gune coklat msakn ?

Iris Kitchen said...

santeknye deko... dh bole dah tu buat barbie kek ;)

chika said...

sukkkeeeeee ^^

CikYatie said...

salam kak..guna cooking coklat jenama aper yek supaya nampak berkilat

PCB Batik said...

as salam kak, nak tau baking pan size apa yg akak guna ni?

Cik Epal Merah said...

Wah. Bestnya kalau mahir macam akak. Terima kasih di atas segala perkongsian.

Powered by Blogger.