Follow if you like

Jan 31, 2011

BUN PANDAN

aiiii.... ujan-ujan ni asyik lapar aje perut kan.... krukkk... krukkk... minta di isi... bila perut dah kenyang mata dah mulalah tak boleh nak bukak... ngantuk aje kan??


Anak2 pun asyik nak makan aje..... petang ni ita buat Bun Pandan. Resepi ni ita ambil kat umah Yatie. Senang cari resepi kat dapur Yatie, semua nyer tersusun kemas dlm list tinggal kita klick aje... dah dapat resepi yg kita nak... terima kasih ye! Yatie sebab memudahkan kawan2 mencari resepi... lebih2 lagi yg dah rabun mcm ita ni... tak lah terkial-kial membelek resepi. Lagi pun macam-macam ada kat dapur Yatie semuanyer Yatie dah mencuba... dan sedap2 belaka... dari lauk-pauk, kuih muih hingga lah ke pastry semua ada... kepada yg suka memasak tu boleh lah intai2 kat dapur Yatie...

Bun pandan ni sedap tau! lembut, gebus dan harum aje bau pandanyer... ita letak inti kelapa. Sedapnyer.... makan bun sejuk-sejuk macam ni... dlm hujan yg tak berhenti2 turun... pulak tu bila sambil makan sambil menghirup secawan kopi panas... emmmm.... errrggghhhh....  sedapnyer...... suami ita pun kata sedap! dan mita buat lagi esok... aiii... nampaknyer merotilah lagi kita esok ye!

Jom kita semak dan belek resepi yg mudah penyediaannyer ni... Sebelum tu ita nak minta izin dari yatie untuk share resepinyer disini pulak lah ye!... terima kasih Yatie...


MyKitchen's Recepi

BUN PANDAN
Sumber : Yatie Sinar Kehidupanku

Bahan-bahanya
  • 250 gram tepung roti
  • 50 gram tepung gandum
  • 2 sudu besar marjerin
  • 140 ml air suam/ atau susu segar
  • 1 biji telur- tinggalkan sedikit untuk gliss nanti
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 1 sudu kecil bread improver atau dough softner (ita letak bread improver)
  • sedikit pewarna hijau dan beberapa titik perasa pandan.
  • (kalau guna water roux,letak dlm 2 sudu besar dan kurangkan kuantiti air/ susu)
"DO IT YOURSELF"
  1. Masukkan semua dlm bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada jari. Kalau ade Breadmaker tekan Dough dan On je, (uli tangan,kemudian perap sehingga dua kali ganda).
  2. Kalau takde BM, bolah ikut cara saya ni, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut
  3. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh untk keluarkan angin, bahagi doh pada 16 bahagian dan biarkan lagi selama 8 hingga 15 minit. akhir sekali masukkan inti kaya dan tutup doh, rehat lagi selama 40 minit atau sehingga naik dua kai ganda, gliss permukaan roti dengan sedikit telur+susu+madu dan bakar pada suhu 180 darjah selama 20 minit.
  4. Akhir sejukkan atas redai dan boleh dimakan bersama air milo atau kopi, amat sesuai untuk dijadikan sarapan atau minum petang, selamat mencuba.

Bahan Untuk Inti
430 gm air
300 gm kelapa parut muda (ambil putihnyer sahaja)
150 gm gula merah / gula melaka
70 gm gula pasir
1 kuntum bunga cengkih
1 sudu makan tepung jagung (dilarutkan dgn sedikit air)
1 helai daun pandan disiat dan disimpul

"DO IT YOURSELF"

Utk membuat inti, masak gula merah, gula putih, daun pandan dan air sehingga larut. Masukkan kelapa dan kacau rata. Masukkan pula bunga cemgkih dan air tepung jagung. masak hingga adunan pekat dan berkilat.

8 comments:

Yatie said...

Salam Ita,
Gebunya roti Itaaaaaaa....inti kelapa ni yg buat bertambah sedapkan..ni resepi Ros Jintanmanis, dia mmng pakar buat roti...kalau nak resepi roti lagi, singgah blog Ros...
=> suka tngk roti bersarang2 tu...mmng menjadi betul roti Ita ni...

Nieza said...

wah ada roti pulak kak ta....rajinnya...memang sedap resepi ros tu dh pernah cuba dah....roti akak ni nampak gebus jer....rasa nk ngap jer...hehe

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

salam...warna hijau tu sunggu menawan dan di tambah kegebuaan roti tu..rasa lapar la pulak..

~Norul Mas Hana ~ said...

Assalamualaikum kak ita,
cantiknya bun..kagum2 =)

AZLITA AZIZ said...

wasalam yatie,
ye lah yatie dia lembut sangat.. anak2 ita suka betul... terima kasih ye share... nanti ita gi intai kat dapur Ros...

AZLITA AZIZ said...

tu lah Nieza... hari2 ujan aje kat Jhr... perut pun lapar aje mintak diisi... tu yg terpaksa merajinkan diri... nak keluar malas betul ujan2 ni...
roti ni mmg menjadi sangat... sangat lembut... akak simpan seketul nak tengok klu sejuk keras tak?? tapi masih lembut walaupun dah sejuk....

AZLITA AZIZ said...

wasalam Nazrah....
terima kasih... lapar ye! nanti akak tapaw kan...

AZLITA AZIZ said...

wasalam Norul...
terima kasih... :))

Powered by Blogger.