Follow if you like

Jan 15, 2011

BLACK FOREST ROLL dah terpikat dah....

Assalamualaikum....
Ita dah mula terpikat dan naik angau dgn kek ni.... sedap seh!!... tak jemu2 makan mmg syok.. habis!.. kek yg rich dgn rasa choc... pulak tu ita mmg minat gilerrrr dgn kek choc dan klu lihat balik semua resepi kek ita kebanyakkan kek yg ita buat adalah kek choc... klu tak pun mesti ita letak toping choc atau ita marbelkan dgn choc....


Black Forest Roll ni adalah kek hasil air tangan Rima... Dikalangan blogest ni siapalah yg tak kenal Rima pakar dlm pembuatan kek... hasil tangan Rima sangat halus dan berseni... dan kebanyakkan kek yg Rima buat sedap2 belaka... tgk pic aje dah meleleh air liur... dan sentiasa membuatku tak berganjak dr skrin computer ni...


Kek ni pun sangat moist , lembut dan gebu walaupun tidak menggunakan baiking powder... tekstur dia masih lagi gebu... pulak tu bila ia digandingkan dgn lapisan blueberry.... mmg mengasyikkan sekali... emmmm.... tak puas2 merasa keenakkan rasanyer...

Cara pembuatan dan penyediaannyer juga tidak rumit dan tidak memakan masa yg lama... kalau semua bahan telah tersedia... setiap inci pembuatannyer akan menjadi lebih mudah dan sangat menarik...

tapi part nak menghias tu yg lomah... den... al-makhlumlah... tangan ni tak berseni langsung... terkekar2 nak menghias sampai boleh jelas kelihatan line white choc tu yg terketar2.... hihihi



Terima kasih pada Rima yg sudi berkongsi kek roll yg dah menjadi pujaan hatiku ini.... ita minta izin tuk share resepinyer disini pula ye!...

MyKitchen's Recipe

BLACK FOREST ROLL
By: Rima

Ingredients
5 eggs
100g sugar
1 tsp emulsifier
25g cocoa powder - i used valrhona
30g flour
1 tbsp corn flour
1 tbsp milk powder
100g melted butter

Filling and Topping:

Buttercream or Strawberry / Blueberry jam (ita used blueberry)
150g chocolate coating - i used Marmer chocolate couverture
50g White Cooking Chocolate - melted - i used Marmer white chocolate couverture


Method:
- Beat eggs + Sugar + Emulsifier until condensed and tread.. off mixer.
- Add sifted Flour + Cocoa Powder + corn flour and milk powder - stir till well blended.
- Add in melted butter and continue to stir until well blended
- Pour into a greased 30x30cm pan - i used my baking pan the size of my silpat mat.
- Bake on a preheated oven of 200C for 10mins and then bake a further of 2mins using upper fire.
- Remove from the oven, turn hot cake onto baking paper, spread buttercream or jam, roll
- Cut into 6 or 8 parts
- Dip cake into melted chocolate coating, place it in the refrigerator for 15 mins till set.
- Once set.. pipe in streaks of white cooking chocolate as a sweetener ..


Ok yang kat bawah ni pulak resepi yg telah diterjemahkan oleh tukang masak yg baik hati sapa lagi kalu bukan  CMG... terima kasih ye! CMG minta halal ye! ita CNP kat sini pula....


Sumber : CMG Dapur Tampa Sempadan

BAHAN-BAHANNYA :
 5 biji telur gred "B"
100 gram gula halus
1 camca teh ovallate
25 gram serbuk koko*
30 gram tepung gandum*
1 camca besar tepung jagung*
1 camca besar susu tepung*(*disatukan dan diayak)
100 gram mentega, cair dan sejukkan
Jem strawberry atau buttercream secukupnya

CARA MEMBUATNYA :
  1. Putar gula dengan ovallate hingga mesra. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang, gebu dan pekat. Pada kelajuan perlahan, masukkan bahan yang diayak dan gaul hingga sebati.
  2. Tuang mentega cair dan gaul dengan spatula hingga sebati dengan adunan. Tuang dalam tin berukuran 10 inci x 10 inci x 1 inci yang telah dialas dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi dengan mentega.
  3. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 10 - 15 minit. Bila masak, biar suam, kemudian terbalikkan kek tadi atas sehelai kertas minyak. Buang kertas yang dibuat lapisan tadi.








13 comments:

Anie said...

Ita,

Waaaahhh cantik arh kek ni Ita, kemas jer gulungannya ;) I pun dah terpikat...wowwwwww!!!

AZLITA AZIZ said...

Anie,
ala malu lah sebenarnyer....nampak sangat tgn kayu.... terketar2 tgn dok menghias whit choc tu.... gigillll...
tp kek ni mmg sedap la...

ady said...

Salam

Waaaaa..cantik dan menyelerakan..kalau makan sekeping ni tak cukup.....

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

nk cuba nk cuba rasa kek d ats;)

K.Nor said...

salam ita, wahhh dah menjadi ya.. cantik dah tu..

AZLITA AZIZ said...

wasalam ady,
TQ, mmg tak cukup... klu dah makan tak perasan...laju aje....

AZLITA AZIZ said...

fifiey
cuba fifiey... pasti tak menyesal... ita pun nak buat lagi ni... sebab adunan ni dapat satu bantal aje... klu family ramai kena buat 2 atau 3 adunan...

AZLITA AZIZ said...

wasalam k.Nor,
akhirnyer... kak Nor menjadi jugak...
TQ kak.... :)

Nieza said...

kak ta, saja jer tau wat org terguda...mcm mana org nk slim mcm ni..huhu ....btw memang sedap nengoknya ni...:)

Ummi said...

Salam Azlita, sungguh cantik...akka pun x terbuat lgk..hehe

Mat Gebu said...

Salam puan azlita....sungguh rapi hasil kerja puan..

AiDah said...

Azlita,

Sungguh cantik. rasanya pasti sedap.
Kakak akan cuba. Terima kaseh kerana berkongsi resepi

Salam
Kak Siti

wanrosaini said...

nampak sedap...mcm senang jer, tapi takut x jadi la ita...

Powered by Blogger.