Follow if you like

Jan 27, 2011

ALA CARTE

Marilah kita imbas kembali, 
Kisah cinta Rumie dan Julie,
Mahal nilainyer tidak terperi,
Hidup bersama mati pun sekali..

Wah! berpantun seloka pula pembuka bicara kita hari ni..... bukan apa sekadar mengigati masa2 silam... sewaktu memadu asmara... ceh Wah!


Menu hari ni... ala carte.... Nasi Goreng Cina. Menu yg ringkas dan sedap! suatu menu yg agak lengkap dgn sayur2an nyer... sedikit makan laut untuk sumber protinnyer... dan nasi sebagai pemberi tenaga...  Ita Panggil menu ni menu tuk orang bercinta... bukan apa selalu klu gi makan kat luar tgk couple2 tu selalu aje order Nasi Goreng Cina... tu lah ita kata ni menu tuk orang bercinta... kita dulu2 pun ni jugak!... hihihi.... tau lah kan nak save bujet nak kumpul duit tuk kawin... klu order yg mahal2 kang tak kawin2 pulak....


Resepinyer cukup mudah dan simple... bahan2 pun tak banyak... sesuai untuk orang2 bujang... biasa ita buat main campak2 aje... kali ni ita guna resepi dari Chef Hanieliza. Senang kan klu ada yg nak mencuba, ialah yg baru berjinak2 kedapur atau yg baru mendirikan rumah tangga tu.. kan makan berdua aje... mmg sesuai lah tu... Pas tu boleh lah nyalakan lilin... buat mcm "candle light diner" sekali2 kita buat suprise tuk yg tersayang apa salahnyer kan... ita pun selalu jugak buat cam tu.... saje aje... suka2...

Jom semua dah tersedia.... jemput makan semua.....
BISMILLAHIRAHMANIRAHIM.........


MyKitchen's Recipe

NASI GORENG CINA
By: Chef Hanieliza

Bahan A
2 cwn nasi sejuk
2 biji telur
100 gm udang
1 pokok daun bawang - dipotong pendek
100 gm kubis - atau sawi pun boleh
100 gm kacang panjang - ita letak sayur campur (kcg pes, jagung n carot)
100 gm lobak merah
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan B - ditumbuk
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada hitam

"DO IT YOURSELF"

Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk sehingga wangi. Masukkan telur dan biarkan sebentar. Apabila telur sudah separuh masak, kacau supaya hancur sedikit.
Masukkan kubis, kacang panjang, lobak merah, cili merah dan udang. Kacau rata.
masukkan nasi dan garam. Kacau rata dan tutupkan api. Angkat dan hidangkan didlm pinggan dgn salad dan keropok. Klau ada sambal belacan lagi syooookkkk!!!





No comments:

Powered by Blogger.