Follow if you like

Dec 27, 2010

MEE JAWA

Assalamualaikum....
Hari ni ita nak berkongsi satu lagi menu yang ita dan family suka... iaitu Mee Jawa. Walaupun ita ni tak de darah Jawa tapi mee jawa ni mmg fav ita. Actually mee jawa ni kira mcm adik beradik la dgn mee rebus cuma mungkin berlainan bapak kot.... sebab tu ada kelainan sikit... tapi masing2 ada keistemewaan tersendiri...

Kira macam sama tapi tak serupa lah ye... kalau nak tau kan perbezaan nyer... mee jawa ni kita letak udang dan daging yg dihiris nipis. Ia juga dimakan dgn sayur sawi yg dicelur.... rasa dia lemak- lemak manis... emmmm.... dah tak leh nak cerita dah ni dah terkeluak ayak liur.... jom jom ikut ita masuk dapur salin resepi esok jangan lupa buat... eh!!!


MyKitchen's Recipe

MEE JAWA

Bahan A
1 bungkus mee kuning - dicelur
1/2 daging - direbus kemudian dihiris nipis (air rebusan jangan buang nanti nak dibuat kuahnyer)
1 cawan udang - dibuang kepala dan ekor
1 cawan taugeh - dicelur
sayur sawi - dipotong kecil dan dicelur
tauhu - digoreng dan dihiris nipis
telur - direbus
bawang goreng
cili merah - dihiris
3 biji kentang / keledek - dikupas dipotong dadu dan direbus kemudian dikisar halus
2 buku gula melaka
garam dan gula secukup rasa
2 kiub daging.
2 keping asam keping atau asam gelugur
3 sudu makan rempah kari daging

Bahan B dikisar
2 inc halia - dikisar
1 inc lengkuas - dikisar
2 batang serai - dikisar
* semua bahan diatas dikisar halus kemudian ditapis ambil airnyer sahaja
6 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 cawan udang kering - dikisar
1/2 cawan ikan bilis - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
* air tapisan tadi dicampur dgn bahan diatas kemudian dikisar halus


"DO IT YOURSELF"

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan B hingga garing dan harum.
Kemudian masukkan rempah kari yg tlh dibancuh dgn sedikit air. masak lagi hingga garing
Masukkan kentang atau keledek dan air rebusan daging mengikut kepekatan yg diingini.
Masukkan udang , gula melaka, asam keping dan kiub daging masak hingga kuah didih.
Akhir sekali masukan garam dan gula rasakan masam manisnyer.... * mee jawa kuahnyer manis sedikit ye dari mee rebus.... Biarkan hingga kuah mendidih dan pekat...


Sekarang kuah dah siap boleh lah dimakan bersama  mee, hirisan daging, tauhu, telur, sayur sawi, taugeh, cili merah utk rasa yg lebih pedas dan bawang goreng untuk keriuk...keriuk nyer.... klu suka kuah sedikit masam boleh lah perahkan limau kasturi... utk menambahkan lagi masam manisnyer...
walaweeeiiii!!! sedapnyer.... selamat mencuba...

3 comments:

Ina said...

Salam kenal Kak...sy pn esok pln nk buat Mee Rebus..Keledek n kentang dh siap rebus serta blander ni...ttiba adalak resepi mee Jawa...menarik ni...TQ syer resepi yee...!!!

AZLITA AZIZ said...

sama2 ina... salam perkenalan jugak dr akak...

norzibeautilicioushouse said...

Assalamualaikum kak ita... Norzi ada buat ikut resepi kak ita ni.. memang sangat2 sedap.. Norzi ambil resepi ni share kat blog Norzi..Norzi cuba buat tapi biasa2 saja tak macam kak ita punya .. terima kasih kak.. tengok entri di sini kak ita..

http://norzifoodilicioushouse.blogspot.com/2012/10/mee-jawa.html

Powered by Blogger.