Follow if you like

Dec 14, 2010

KEK CHOC MOIST

Semalam ita ada buat kek, pagi ni baru potong... ya Allah sedapnyer kek ni.... mmg sedap sangat... kek choc yg ita rasa paling sedap yg pernah ita buat la.... kpd kawan yg nak cuba blh cuba... kek yg paling senang nak buat dan paling sedap... moist sangat... rasa klu makan dgn ais cream lagi terangkat... anak pun kata....emmmm... sedap nyer kek ni makkk....


Ita mmg suka kek coklat... dan ini mmg yg paling sedap. Resepi kek ni ita ambil kat Kongsi Resepi Discussion resepi oleh Pn. Munira Baharum. Ita minta izin ye Pn. Munira untuk share resepinyer di sini.... untuk ita, kawan2 dan anak2 jugak... terima kasih kerana sudi berkongsi resepi yg sedap ni....
MyKitchen's Recipe

KEK CHOC MOIST KUKUS
By: Pn. Munira Baharum
bhn2 A:
1 cwn gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair... (ita guna susu choc UHT)
1 cwn susu pekat
1 cwn myak msk..
*semua bhn d'atas gaul sebati n msk atas api perlahan.
*rehat kejap bila bhn dh sebati.

bhn2 B:
tepung gandum 3/4 cwn
soda bicarbonat 1 sudu kcil(sudu kfc)
baking powder 1 sudu kcil (sudu kfc)
*semua bhn nih ayak k..

bhn C: 
telur 4 bj (blender jer)

"DO IT YOURSELF"
 
satu kan bhn B dan C kedlm Bhn A....secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...bila dh sebati....taruk jer dlm loyang yg dsapu myk....n kukus dlm 30 -45 minit (b'gantung saiz loyang)...klu nk test cucuk ngan lidi klu x melekat kira msk le...

*p/s...loyang 2 kena panaskan dl sblm mskkan adunan kek td..



48 comments:

azian said...

Memang nampak sedap!

Ivy said...

Ita,looks so nice,somemore no need to bake just steam!Nak tanya sikit: susu pekat tu condensed milk that we put in out coffee kah? 1 cawan minyak into the mixture ? can use olive oil? The eggs you mentioned 'blender' ??? Why ?? The loyang must be how big what's the height for your Loyang for all the ingredients u mentioned ? Thanks . Wanna try doing it soon yum yum : )

Ivy

Nieza said...

wah sedapnya tgk....minta izin copy resepi yer..:)

AZLITA AZIZ said...

Ivy: kek yg simple and sedap!.. yes susu pekat tu condensed milk atau you boleh guna krimer pekat manis (sweetened creamer) juga. Olive oil i'm not sure... you guna aje minyak masak biasa... tp klu You guna minyak Mazolla lg sedap... eggs tu blender aje sebab senang keje....hihihi loyang yg ita guna 8'x 5 klu you nak dia rendah sikit you guna 9'
try ivy... cfrm sedap... :)

AZLITA AZIZ said...

Nieza: ambil la Nieza... sedap ni mesti cuba...

jogi said...

Salam.

Azlita, nak tanyalah. Utk topping, yang warna putih tu apa ye? Susu ke?

Sue Mommy Cinta said...

Assalam kak,

yer saya pun nak tanya soalan yg sama topping tue akak pakai apa? sebab mcm menarik & tertarik nak cuba.. =)

azzra said...

azzra mohon guna resepi akak yer..mintak izinn tuan rumahh

ileena said...

salam kak ita..bahan A tu kne msak bpe lme?smp pekat ke?...utk resipi ni mmg gne tpung sket je ke...hehe..sowi bnyk tnye lak..tp mmg menarik n simple...

trendy collection said...

Salam kak,
saya dah 3x buat menjadi sedap tapi nape bahagian tengah dia lembik mcm xmask..ble sejuk mendap,..potong pon lembik je..blah keliling keras.saya kukus 1 j sengah pon same gak..musykill

trendy collection said...

Salam kak,
saya dah 3x buat menjadi sedap tapi nape bahagian tengah dia lembik mcm xmask..ble sejuk mendap,..potong pon lembik je..blah keliling keras.saya kukus 1 j sengah pon same gak..musykill

Zurynn said...

Salam Kak, Nak tanya, kenapa bila saya buat...bila dah masak tu dia tak jadi cantik macam akak punya...dia jadi rendah dan padat.... sebab telur ker?

* SHEILA AZHAR * said...

resipi ni untuk loyang size berapa?

AZLITA AZIZ said...

wasalam jogi dan Sue

yang atas tu akak guna whit choc - cairkan aje.. dan tuang atas dia..

AZLITA AZIZ said...

boleh azra silakan..

AZLITA AZIZ said...

wasalam ileena

bahan A tu masak sampai dia sebati dan licin pas tu rehatkan sekejap bagi macam suam2 kuku sikit

AZLITA AZIZ said...

wasalam trendy collectioan

bila nak satukan bahan B dan C ke dalam adunan A guna spatula aje guna kaedah kaup balik

biasa kalau kek tu mendap tengah rasanya terlebih bahan cecair atau tepung tu di gaul kuat sangat semasa mencampurkan dlm adunan tu yg buat kek mendap

AZLITA AZIZ said...

wasalam.. zurynn..

berkemungkinan juga sebab telur

tapi akak rasa banyak kepada cara kita satukan tepung dalam adunan cara kita mungkin silap!

bila kita buat kek masa kita campurkan dgn tepung kena guna kaedah kaup balik kalau terlebih di kacau pun akakn menyebabkan kek turun selepas masak

AZLITA AZIZ said...

resepi untuk loyang 8 inc kalau kita nak kek yang sedikit tinggi
kalau nak rendah guna loyang 9 inc

dina said...

salam kak ita..saya nak tanya kalau kek chocolat yang kak ita buat ni..kalau pakai loyang bulat yang jenis berlubang tu kena balut aluminium foil dan ikat tali tak?..pastu satu lagi cam mana taknak bagi tepung gandum tu berketu ketul masa gaulkan adunan..tu..Dina

suzie said...

salam , akak nk tumpang tnya , cwan yg akak guna ny besar mana ek ?

my jebat said...

thanx akak saya dah try mmg sedap tp derhaka sikit saya guna soft brown sugar mmg puas hati satu2 resepi kek yang saya buat n berjaya memenuhi citarasa..

AyyaD ArieyannA said...

Salam Kak Ita...

Saye selalu amik resepi kat blog akak nih & cuba. Hehe!

Kek nih pon, saye dah amik resepinye n cuba semalam. Memang terbaeeekkkk laa kak!

"Sempoi, senang & sedap"

Boleh wat selalu nih. Hehe! Thanks to akak sebab sudi sharekan resepi dari Pn. Munira Baharum nih dan dah berjaya menarik minat saya utkmencubanya. Uols da best! :D

Zazliza said...

tak boleh jadi nih, kena cuba buat jugak.menarik dan nampak sedappp.

Cik Eyda said...

Salam Kak Ita & sahabat2 disini,

Sy nak tanya,tepung 3/4 cawan tu apa maksudnya? Maaf,sy baru pertama kali nak buat kek seumur hidup saya...sy nak cuba ni pun sbb nak buat surprise untuk Birthday suami sya nanti..kami baru berkahwin 2 minggu...anyway,sesiapa yg ingin membantu,dialu2kan..thanks :)

atiqah said...

Salam kak, nak tanye kenapa chocolate cake saya pahit kak, atau saya masak chocolate tu lama sebab tu rasa dia pahit, tapi memang lembut...

atiqah said...

Salam kak, nak tanye kenapa chocolate cake saya pahit kak, atau saya masak chocolate tu lama sebab tu rasa dia pahit, tapi memang lembut...

zaiton berahim said...

sedapnya nak cubala terima kasih bagi resipi yang hebat.

annahilmi said...

Kak ita sy dh buat..sdp sgt!mkn skali nk lagi!;) Sy gune self raising flour (so sy xletak baking powder n soda bicarb).. Cumanya just nk tau, boleh x if sy letak soda bicarb in self raising flour?.. Ape effect soda bicarb sebenarnya?.. -anna-

glo said...

waa..sdp la..

glo said...

;}}

Anis Nadeem said...

As salam..kak saya minta izin copy recipe ni..tks

Anis Nadeem said...

As salam..kak saya minta izin copy resepi ni yer..tks

redapple online said...

Askum kak..klu sy guna cara bakar blh ke? Berapa suhu dan minit diperlukan?

redapple online said...

Askum kak...klu sy bakar blh? Perlukan suhu dan minute berapa ye?

LemOn said...

salam aunty, kalau guna utk buat cupcake bole?

kalau bole perlu ke panaskan cupcake pan sebelum letak adunan dalam pan?

:)

LemOn said...

salam aunty, adunan ni boleh guna utk cupcake tak?

kalau boleh, perlu ke panaskan cupckae pan sebelum letak adunan ke dalam pan?

:)

lalala said...

sedap..lembut dan gebu...

lalala said...

sedap

Nina Aziz said...

Salam. Minta izin copy resepi ni ye. Nampak sedap. Thanks

Nina Aziz said...

Salam. Minta izin copy resepi ni ye. Nampak sedap. Thanks..

LUV hijab said...

Alhamdulillah. Dah buat 3 kali. Masa campur bahan abc saya blend, nak cepat. Mmg sedap sangat, Terima Kasih utk resepi. 😊

Nur Adelina said...

Salam sis, mekaseh kongso resepi. Nak tanya kalo ganti minyak dgn lepa susu ok tak?

mila said...

Askm sis..nk tnya klu bt kek ni utk 2 kg..guna saiz loyang brapa inci ya?? Pastu kek ni xblh nk belah tgh2 dia letak krim kn?

Nurul Zawani Mohd Zaki said...

Kalau nak bakar boleh ke? Suhu berapa dan masa? Tq

Hanim Mokhtar said...

Saya share resepi ya sis.tksih.

Siti Ros Shaziela said...

As salam sis azlita. terima kaseh atas perkongsian resepi. Saya dah cuba menggunakan oven, Alhamdulillah kek menjadik dan sangat sedap ! kawan2 ofis pun puji kt sedap dan saya sharekn resepi sis ni. Terima kaseh sis. :)

azren kamil said...

Assalam sis azlita...nak tanya.. kalau choc moist ni boleh salut ngan fondant tak?

Powered by Blogger.