Follow if you like

Dec 10, 2010

KEK CHIFFON PANDAN


Ini lah kek yg ita cakapkan tu.... hihihi buat suspen aje kan?... tp sebenarnyer ita mmg suka sangat dgn kek Chiffon ni.. tau, dulu ita selalu suruh hubby ita beli klu dia balik keja, kebetulan office hubby tu dekat sangat dgn kedai kek Lavender tu yg hari2 kirim. Tapi bila ita dah merasa yg ini mmg dah tak nak dah yg kat lavender tu sbb yg ni lagi sedap....  Ya Allah... sedapnyer...terasa semuanyer... lemak, gebus... dgn  wangi harum pandan tu... walaweiiiii.... sedapnyer.... tak nyesal la kata orang tunggu sampai jauh2 mlm...
Yang kesiannyer kat si kecik dah tidur pun terjaga dek penangan bau kek yg semerbak satu rumah... bila dah keluar oven terus suruh mak nyer potong... dia ni mmg suka klu kuih yg bau pandan... mmg fav.. sampai tidur pun blh bangun....hihihi... tak boleh potong lg nak tunggu esok ye!.... kek ni panas lg...






Resepi ni ita ambil dr rumah Yatie kat dapur Kak Nor pun ada juga ita nampak buat kek ni... mmg sedap... boleh cuba... mesti! cuba... ita minta izin cnp resepi disini yer!... untuk mudah nak rujuk bila nak buat lagi...

MyKitchen's Recipe

KEK CHIFFON PANDAN
CNP dr : Yatie Sinar Kehidupanku

Bahan-bahan

Bahan A
* 6 biji kuning telur
* 2/3 cawan minyak Mazola
* 2/3 cawan santan pekat
* ½ sudu kecil garam
* 1 cawan gula pasir
* pewarna hijau dan perisa pandan
* 1 1/2 cawan tepung gandum *diayak (ita guna tpg kek)
* 2 sudu kecil baking powder* diayak (ita letak 1 sudu teh )

Bahan B
* 6 biji putih telur
* 1/2 cawan gula pasir
* 1 sudu kecil cream of tar tar

"DO IT YOURSELF"
Bahan (A):

  1. Masukkan kuning telur, garam dan gula. Kacau. ( tak perlu kembang, sebati je dah cukup)
  2. Masukkan pewarna hijau, minyak & santan dan kacau lagi.
  3. Masukkan tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan dahulu.
Bahan (B):
  1. Pukul putih telur sehingga menjadi berbuih.
  2. Kemudian masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
  3. Masukkan cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan tak jatuh.
  4. Last sekali, masukkan bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara kaedah kaup balik.
  5. Tuang adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
  6. Setelah siap, hentakkan beberapa kali dan bakar selama 45-50 minit 175c
  7. Setelah masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
  8. Setelah sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
* Peringatan utk ita : Utk oven ita kek ni guna suhu 165c dan bakar selama 45 minit

17 comments:

Yatie said...

Salam Ita,
Uwaaa pepagi dah wat suspen jek...tup2 kuar kek chiffon pandan yg cantik,gebu,harum dan sedap...
Mmmng sedap kek chiffon ni..Yatie sama dngn Dalili suka perisa pandan...kalau Hamka pun suka kuih atau kek warna ijau...semuanya nak ijau...
=>betullah Ita, sejak tau buat chiffon cake sendiri...dah takmo lagi beli...lain gak rasanya kan...thanks sudi mencuba..

AZLITA AZIZ said...

w'salam yatie...
mmg sedap tak sabar nak makan smlm... hari baru rasa mmg sedap sangat.. terima kasih ye sebab share resepi yg sedap ni... marvelous sangat...

K.Nor said...

salam ita, wahh cipon!! lama tak mencipon.. mmg best kek ni kan.. cantik gebus jer kek ita buat tu.. :)

House of Mama Lynn said...

cantiknya kek chiffon ita..jeles i....lynn tak pandai buat kek ..chiffon..br nk mencuba :)

ketawariang said...

sedapnye kek ni kak...sy demam ni...mkn ape pn x lalu.... tp tgk je kek ni terus nk makan... huuuu...
mana nak crk...
akak warga jb ya? kat mana tu?

Unknown said...

buat kek nie x bagi ovelette ke akak?

zawani yusoff said...

salam k.ita,sy ade try buat kek chifon ni last week...sedap,tapi die lekat kat loyang la...yg k.ita buat ni xlekat pun...knp ek?pastu yg sy wat tu merekah kat ats...lepas kuarkan dr oven,terus lingkupkan ke?atau kene sisir kat sekeliling loyang dgn pisau br lingkupkan??huhuhu

AL-AMAN SECURITY said...

Kak ita, ni guna acuan yg berapa inc ye?

Feza Eja said...

Salam k'ita.. sy b'mnt dgn lmn blog nie. Dh byk resepi sy mn'cuba hadildr k'ita dn alhamdulillah, mn'jadi! Sy mngcpkn trm ksh kerana ilmu yg k'ita curahkn (share).

Feza Eja said...

Salam k'ita.. sdpnyerr kek tu. Nnt sy nk cuba buatlh.

fifi said...

Salam kak ita... sye nk try la buat... nmpk menarik

iela said...

salam kak kalo saya kukus kek nie boleh ke

Nor Normaeliyana said...

Thans for recipe sis...api atas bawah or bwah je?

Nor Normaeliyana said...

Thans for recipe sis...api atas bawah or bwah je?

Mr nice guy said...

nak tanya kenape kek yg saya buat jadi padat...tak spongy seperti yg sepatutnya..tp rasa mmg sedap..

Noor Hidayah said...

as salam..boleh tak bagi tips mcm mn kek ni leh jadi gebu? Sbb dah 2 kali buat..dia jadi padat..tak sponge pun..x bersarang dlm dia..pla..kegemaran husband ni..sbb lpas bakar...kek turun.then jadi padat..

kumbang tanduk said...

Yeay, 1st trial kek menjadi.. sdp cme sy krngkan gula. Too sweet.. smp jiran2 siap tempah.. hi hi

Powered by Blogger.