Follow if you like

Nov 30, 2010

KEK ALUNAN KASIH

Beralun2 kek ku....  terima kasih kepada penyumbang resepi Pn Mastura Yasak kerana sudi berkongsi resepi ibu mertuanyer kepada rakan di Kongsi Resepi...
Buat kuih ni berdebar2 jugak jadi ke tidak?... harap biarlah jadi... alhamdulillah akhirnyer jadi jugak kek alunan kasih ku ini.... kak ita cnp kat sini yer! senang nanti klu nak buat lagi...

MyKitchen's Recipe

Kek Alunan Kasih
By:Mastura Yasak (kongsi resepi)


5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair
**1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga)
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna Pink dan Kuning (resipi yg asal warna hijau n kuning ,sy buat pink n kuning)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.


"DO IT YOURSELF"

Pukul planta dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna kuning…
(**saya masukan esen vanilla utk warna pink dan perasa oren utk warna kuning)
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna kuning..ratakan perlahan2..(jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…

- Mungkin boleh masukan adunan ke dalam piping bag/ising decorator..supaya dpt buat lapisan kek yg nipis2…
 
ita rasa klu kukus kek ni pun sedap kan...
next time klu buat ita kena letak gula 2 cawan sebab tadi buat 1 1/2 cawan rasa cam kurang manis... ita ni mmg pemanis.... jangan kena kencing manis sudah.....hihihi

1 comment:

ieda said...

salam kak ita...
Nak tanya sikitlah kak ita...
Apa fungsi tepung ditabur sikit kat loyang tu dan masa nk masukkan tepung dlm adunan tu tak payah pukul gan mixer ker...
Lg satu utk buat kek alunan kasih ni tak payah letak ovelatte ke?

Tq kak ita

Powered by Blogger.