Follow if you like

Nov 11, 2010

FRUIT JELLY

FRUIT JELLY

salam.... hai... tentu semua dah tak sabar2 nak makan tengahari kan?... ha! lepas makan jangan lupa pencuci mulutnyer...
hari ni ita buat suprise kat anak2... tentu semua pun tertanya2 apalah yg si ita ni tunjuk kan?..
ini lah Fruit Jelly... wakaka ttu semua ingat orange kan? anak ita pun kena tipu bulat2 ngan mak dia...hihihi...
sebenarnyer dah lama nak buat fruit jelly ni... ita ni kan rajin merayap kat blog kawan2 ramai yg dah buat teruja sangat rasanyer... aduyaiii.... hari ini lah... baru dapat ita merialisasikan hajat ita ni... rasanyer tok sah cakap la.. dr tadi asyik bukak tutup bukak tutup peti ice aje.... mmg sedap sangat.... tak caya???? cuba buat....

Resepi asal dr yani... tp yg ni ita guna resepi kak Nor sebab sukatan kak nor byk sikit n caranyer pun mudah ok ni ita cnp dr kak nor harap kak nor tak marah ita pamerkan kat sini ye....

MyKitchen's Recipe

5 biji limau- large size
10g serbuk agar-agar
1000ml air + jus limau
7 sudu besar gula
secubit garam
2 sudu besar sunquick oren ~ utk beri kaler jelly lebih menyerlah (ni yg k.nor tambah ita plk tambah sikit pewarna oren hihihi)



"DO IT YOUR SELF"

#sukat dulu jus oren. katakan dpt dlm 400ml. ketepikan
# utk sukatan air cuma perlu sebanyak 600ml jer lagi
#masukkan semua bahan2 kecuali jus oren dan sunquick.
#bila semua dah mendidih, padamkan api biarkan sebentar baru dimasukkan jus perahan oren dan sunquick
#bukan apa, tak nak sia2kan vit C dlm jus oren, kang kalau dimasak sampai mendidih, kut2 hilang vit C tu.. sayang gak kan.. :)

ok pas tu cara nak kopek kulit limau plk.. limau tu belah 2. pas tu toreh bhg bawah dan atas limau jgn sampai tembus tau.....
ambil sudu yg nipis sikit korek isi limau... keluarkan.... (isinyer tu kita guna tuk jus limau)
letak kulit atas mug atau gelas utk memudahkan proses menuang jelly...
tuang jelly dlm kulit limau... biarkan sejuk sekejap dan masukkan dlm peti ice dgn mug2 tu sekali...
bila dah sejuk boleh la di potong n ngapppp...!!!!

 selain orange boleh juga guna buah lain yg sewaktu dgnnyer....
utk nenas ni ita gunakan resepi yg sama cuma ita bahagi 2 adunan tu... (buat separuh adunan aje..)
pas tu jus oren tu gantilah dgn nenas - ( nenas tu ita parut)...

 Ini lah jelly nenas yg telah dipotong...

No comments:

Powered by Blogger.