Follow if you like

Nov 5, 2010

CHOC ICE BLEND

CHOC ICE BLEND

Atas permintaan Amiru n Dalili ptg ni maknyer buat lg ice blended chocolate resepi dr kak jee... thanks kak jee ice blend kak jee ni mmg supperrrppp.... !!! anak2 kata 5 bintang.... hai tumpul la blender mak dia klu hari2 cam ni.... aduyaiiiii.....
resepi ni ita cnp dari fb kak jee... terima kasih pada penyumbang resepi... jom kita kedapur kita skodeng... apa bahan2 yg kak jee gunakan ye.....


MyKitchen's Recipe

  • 2 sudu besar Milo/choc malt
  • 1 sudu kecik serbuk cocoa van houten (atau yang sewaktu dengannya)
  • 3 sudu besar susu manis
  • 5 sudu besar susu cair (kalau nak lagi lemak, bubuhlah lebih)
  • 1 mug ais (atau lebih sikit kalo suka)
  • 2 scop ice cream perisa coklat - ita tambah
Bahan untuk Hiasan
  • cooking chocolate/atau chocolate syrup Hersheys (ada jual kat Carrefour)
    whipping cream (dalam tin - spray)
  • Choc rice - ita tambah
"DO IT YOUR SELF"

Guna blender yg bersih. jangan lak lepas blend bawang ker cili, pastu dicuci dan terus buat ice blended. Nanti ice blended perasa bawang/cili pulak. Lebih elok kalau ada jug blender yg tersendiri untuk ice blended. Masukkan milo, cocoa, susu manis, susu cair, ais, ice cream choc dan sedikit air (dalam dua tiga sudu jer) ke dalam blender.  Air tu hanya untuk gerakkan blender. Jangan berani2 sangat bubuh air nanti cair lak. PastuTrrrrrrrrr. Pastu bubuhlah dalam gelas dan hias diatasnya ngan whipping cream dan choc syrup.... itu je. Selamat mencuba.

*(GUNA BLENDER BIASE JER. JGN BAZIR BELI MESIN ICE BLENDED)

4 comments:

insheerah said...

sedappppnyer... eh mane button nk like tak jumpa pulakk.... nk like2 sume.... ^^ kan bes lau buleh amek je dr skrin ni... huhuhu

Anna Ashikin Mazlan said...

sedapnya ni leh try kalu guna blend biasa

Anna Ashikin Mazlan said...

leh try ni guna blend biasa jer nih...mintak izin yea.....

Cik Jelita said...

YUMS!

Powered by Blogger.